Inga åtgärder efter Israelkritik

Israels kritik mot den svenska samepolitiken leder inte till några åtgärder från den svenska regeringen. Det säger sameminister Margareta Winbergs samepolitiskt sakkunniga Lena Bergeskär.
Det var i söndags som Israels premiärminister Ariel Sharon sa att Sverige inte hade rätt att kritisera Israel med tanke på att de svenska staten tagit ifrån samerna landområden. Lena Bergeskär är något förvånad över Sharons utspel. - Att Israel skulle ha synpunkter på hur Sverige sköter sin samepolitik förvånar mig något med tanke på vilka långt större uppgifter Israel måste ha att syssla med, säger Lena Bergeskär. Inget att dölja Bergeskär menar att Sverige inte har något att dölja när det gäller samepolitiken. - Regeringen har inte förnekat att begåtts oförätter. Tvärtom, regeringen har sagt att det är så och har bett samerna om ursäkt. Regeringen har också sagt att det ska inledas en försoningsprocess med samerna, säger Lena Bergeskär.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista