Vattenfall planerar stort dammprojekt

Elbolaget Vattenfall vill säkerhetshöja Suorvadammen söder om Gällivare. Detta är ett arbetsprojekt som kommer att ta tre år. Detta kommer att påverka renskötarna i Sirges och Sörkaitums samebyar.
Förstärkningsarbetet med Suorvamagasinet som Vattenfall planerar befinner sig fortfarande på planeringsstadiet. Det man väntar på just nu är ett yttrande från miljödomstolen så att utbuggnaden kan få grönt ljus. Kräver stor plats Bygget kommer att ta stor plats i anspråk och för renskötarna i området kommer det att betyda stora omställningar. Johan Mikael Nutti i Sirges berättar att en av samebyns stugor måste flyttas för att byggtrafiken ska komma fram. Tvingas vänta Byggstarten är planerad till 1 oktober, men det kan ta längre tid än beräknat innan arbetet börjar. Miljödomstolen måste godkänna ärendet och innan dess kan samebyarna inte förhandla om eventuella ersättningar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".