Vapsten og Umbyn nådde inte ända fram

Vapsten och Umbyn hade överklagat Länsstyrelsens beslut angående jakttid inom Västerbottens län, men länsstyrelsen avslog överklagandet.
Samebyn överklagade länsstyrelsens förslag till jakttider för att undgå samjakt mellan ortsbor och samebyarnas medlemmar. Dessutom ville man ta hänsyn till säkerheten och för att undgå störningar av rendriften i området. Länsstyrelsen tog inte hänsyn till samebyarnas argument utan vidhöll det man först kommit fram till nämligen att jakttiden kortas av till att endast gälla september månad Dalande älgstam Det som är speciellt i den här saken är att samebyarna överklagade ett förslag till jakttider som domförst var med på att utforma. Samebyarna och Tärna Jaktvårdskrets var på förhand eniga om att förkorta jakttiden, bland annat för att ta vara på älgstammen i Västerbottens län. Dom senaste rapporterna visade nämligen på att antalet älgar höll på att minska och kortare jakttid var ett av förslagen för att bäst förvalta och stärka älgstammen. Det här var det enighet om och länsstyrelsen bestämde också jakttiden med hänsyn av detta. Länsstyrelsen står fast I efterhand överklagade samebyn förslaget, men länsstyrelsen valde som sagt att inte ta hänsyn till samybyarnas argument. Samebyarna har möjligheten att återigen överklaga beslutet, men tills det sker så är jakttiden som länsstyrelsen först hade beslutat, i september månad.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".