Sverige är väl ett fritt land

15 januari 2010

Det blev en intensiv debatt på SR Hallands webb kring skolans julavslutning. Bakgrunden var en anmälan till skolinspektionen. En skola i Oskarström är anmäld för att julavslutningen i kyrkan liknar en gudstjänst med präst som bland annat läser välsignelsen över barnen.

Enligt skolverket får inte barn i skolan utsättas för ensidig påverkan från ett religiöst samfund. Det har tolkats som att man kan ha kyrkan som lokal för avslutningen, men den kristna läran kan inte presenteras som sanning.

Flera av dem som deltog i debatten på vår webbsida menade att julavslutning i kyrkan är tradition och att är man i kyrkan ska det naturligtvis ingå kristna ceremonier. Andra menade att alla måste vara välkomna i skolans samlingar och det är också syftet med skollagen. Det går att göra samlingar med mycket julkänsla utan ensidig, religiös propaganda.

Jag tillät debatten att vara ganska yvig, men valde ändå att ta bort en del av kommentarerna. Det gällde kommentarer som uttryckte sig nedlåtande om de föräldrar som gjort anmälan till skolinspektionen. För mig är det viktigt att de som medverkar i reportage i radion och på webben inte råkar illa ut för det. Det är en demokratisk rättighet att anmäla det som man uppfattar stå i strid mot reglerna, t ex till skolinspektionen, och det är en demokratisk rättighet att uttala sig offentligt, t ex när man blir intervjuad i radion. Det är också tillåtet att tycka tvärtemot, bara man skiljer på sak och person. Vi på SR Halland förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som vi tycker inte lever upp till god debattanda.

Det är fantastiskt roligt att många vill vara med och debattera och utnyttjar möjligheten att kommentera nyheter på webben. Att kunna uttrycka sin åsikt är en grundbult i ett fritt land. Ibland hör man folk lite småslarvigt slänga ur sig att ”Sverige är väl ett fritt land”. Jag tror att det kan vara viktigt att fundera över vad vi menar med ”fritt land”. Åsiktsfrihet och yttrandefrihet är två friheter som är viktiga för oss som jobbar i media. Religionsfrihet är en annan frihet som människor i många länder kämpat hårt för genom århundraden. Frihet att utöva sin egen religion, men också frihet att inte tvingas utöva någon annans. Vi har jultraditioner varav en del bygger på kristna cermonier som går långt tillbaka i tiden. Frihet och demokrati går inte lika långt tillbaka i tiden, men är ändå en avgörande beståndsdel i att vara svensk. Om vi då måste välja, ska vi göra avkall på friheten för att hålla på traditionen eller ska vi göra avkall på traditionen för att hålla på friheten?

Personligen har jag aldrig upplevt att det skulle finnas en konflikt. När jag gick i skolan hölls avslutningarna alltid i gympasalen. Där fanns ingen tradition med kyrka och präst. Mina barn har aldrig hindrats att sjunga ”Den blomstertid nu kommer” och den ende som förbjudit mig att använda svenska flaggan var min major i lumpen. Han tillät inte att vi hängde flaggan som bakgrund på scenen till de värnpliktigas julspex. Den passade inte ihop med snusket, menade han. Fast det vete i fasen om han hade rätt i. Skulle det inte vara svenskt att dra en fräckis? Det är väl ett fritt land.

Tomas Gustafsson
Kanalchef, SR Halland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".