Melodifestivalmysteriet, Del 3

-Järnvägar, muttrade kommissarie Kvist halvhögt för sig själv. Han satt i ett hörn av Globens pressrum och iaktog på avstånd hur journalisterna frenetiskt knattrade ner sina spekulationer kring Arabella Svenssons död. De skrev med ena handen, antecknade i block med den andra och hade mobiltelefonen fasttrykt mot örat med axeln för att inte till något pris undgå senaste nytt. Ett gäng ungkalvar stångades med varandra runt kaffemaskinen för att, ommöjligt, ta reda på om någon annan visste något som de inte visste, och allihop, allihop, kastade hela tiden som de trodde förstulna ögonkast åt kommissariens håll. Det är bara det att när 25 personer tittar omärkligt på en 25 gånger i minuten, så är det plötsligt inte omärkligt alls.

-Järnvägar, muttrade kommisarien igen, och bestämde sig för att gå en promenad. Han reste sig upp och passade på att stoppa på sig tre pennor som det stod Aftonbladet på, tre tändsticksplån med Expressengetingen, ett nyckelband från svt och två tandborstar tryckta med sveriges radios logga. Han tryckte ned gratisgrejerna i kavajfickan och lämnade rummet.

I Arabella Svenssons loge var det tyst. Kommissarien klev över spärrbanden och stängde dörren bakom sig. Försiktigt satte han sig på en stoppad stol vid det lilla bordet.

-Järnvägar, suckade han.

Han hade förhört alla. Varenda kotte, till och med journalisterna, som hela tiden försökt komma med motfrågor. Kommisarie Kvist var inte den som någonsin medgav att läget var förtvivlat, men särkillt hoppfullt såg det inte ut.

-Järnvägar, väste han mellan tänderna och började, tyst muttrande, gå igenom vad han visste.

Kickan Olsson. Hon var den självklara huvudmisstänkta, eftersom alla mätningar visade att bara Arabella stod emellan henne och seger i Globen. Kickan var dessutom tuff, ensamstående fembarnsmor som hon var. Och van att hantera en sax. Arabella hade, visade det sig, huggits två gånger i bröstet med ett vasst föremål., påminde kommissarien sig. Kanske en sax. Problemet var att Kickan hade alibi. Hon hade suttit i sminket inför genrepet vid den tid när obducenten ansåg att Arabella tagits av daga. Detta kunde intygas av tre sminköser, två frisörer, en stylist och Christer Björkman som haft vägarna förbi när hon satt där.

Vem mer skulle kunna vilja ta livet av Arabella Svensson, undrade kommissarien?  Det är klart att de andra finalisterna skulle kunna ogilla henne, men eftersom tävlingen kändes som mer eller mindre en duell mellan henne och Kickan verkade det osannolikt att någon av dem skulle kunna ha något att vinna på att Arbaella försvann ur leken. Kommissarien bläddrade i sina förhörsanteckningar.

-Hon var en hopplös diva. Aldrig nöjd med något, hade sminkösen Anna Jörgensson sagt. Men jag förstår inte vem som skulle kunna ha gjort något så hemskt! Och så hade hon börjat gråta.

Maximiliam Mörk, en ung kille som varit med i Idol för två år sen och som nu försökte göra comeback genom att delta i melodifestivalen, hade sagt att Arabella varit promiskuös.

Hon hade hur många killar som helst, hade han sagt och sett förvånad ut. Visste du inte det, läser du inte tidningarna Kvist?

Det gjorde inte kommissarie Kvist, i alla fall inte de som innhöll den typen av information. Men kunde det vara så att det låg något annat än professionell avundsjuka bakom mordet? Obesvarad kärlek kanske? Kommissarien bestämde sig för att ta en närmare titt på Maximiliam Mörks bakgrund. Killen hade inget alibi. Det hade å andra sidan inte heller den gråtande sminkösen Anna Jörgensson, kameramannen Mikael Duvberg som fått en konstig blick i ögonen när han talat om hur kameran älskat Arabella, eller journalisten Charlotta Stadig, som verkade vara ett under av rekordelighet. Hon var nästan lite för redig för att vara sann, tänkte kommissarien.

-Järnvägar, svor han och stoppade ner anteckningsblocket i fickan. Han skulle behöva fundera mycket mer på det här med motiv. Mycket mer.