Mats syltar och saftar

2008-09-12: Det finns mycket att vara glad åt här i livet. Mats blir glad av plommonsylt.

Receptet hittar du här.

Morgonskiftets plommonsyltmarmelad

Gå ut i din vackra trädgård.

I brist på egen vacker trädgård - ta din grannes...

Leta upp plommonträdet, i mitt fall, ett Viktoriaträd.

Fyll ditt medhavda durkslag med plommon. ta in dem i ditt kök. Skölj av dem. Tag lämplig kniv och halvera frukten ner i ett kokkärl av lämpligt slag. Tag inte med kärnorna utan avlägsna dem samtidigt som du halverar plommonen.

Sätt kokkärlet på spisen på svag värme, eventuellt med lite vatten.

Värm frukten sakta under omrörning med träslev. Tillsätt syltsocker (ja, det ska va’ ungefär ett kilo, även om Johanna tycker att det lät mycket. Sött är gott!). Om frukten är välmogen ”smälter” den till sylt/marmelad konsistens, men är den fastare kan du använda stavmixer, rätt ner i grytan, för att erhålla ”rätt” konsistens.

Häll på väl rengjorda och varma glasburkar. Håller sig gott och väl i 1 år, eller mer.

Smakar lika gott på havregrynsgröten som på din rostade frukostsmörgås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista