Tisdagen den 13 januari, Maria:

Igår var jag hos en av Jönköpings bilhandlare för att köpa mig en bil. Inte något vidare vettigt beslut i finanskristider kan man tycka, särskilt som vi redan har en bil i familjen.

Men det är där du tar fel, du som tycker så. Jag har nämligen räknat ut att den extra halvtimmen jag får sova på morgonen genom att kunna ta bilen till jobbet bara den väger upp både bensinkostnaden, skatten och försäkringen. Tid är ju som bekant pengar och alldeles särskilt tid som man får tillbringa i sängen. Om jag får sova en halvtimme längre varje dag löper jag dessutom betydligt mindre risk att drabbas av förkylning, det hörde vi i Ekot i dag, och förutom att det är positivt för min egen hälsa så innebär ju det att jag inte behöver vara hemma från jobbet sjuk och förlora pengar och dessutom slipper min arbetsgivare ägna tid åt att hitta en ersättare för mig under sjukfrånvaron. Fler ekonomiska vinster alltså. För att inte tala om alla engångsnäsdukar som jag inte kommer att behöva använda och hur många träd jag därmed räddar livet på – det är en miljövinst som absolut måste väga upp det minimala utsläpp jag kommer att orsaka när jag kör min bil de dryga två kilometerna till jobbet. Det enda problemet med det här är själva bilen. Den var nämligen såld när jag kom till bilhandlaren igår. Och någon annan i motsvarande skick och prisklass hade han för ögonblicket inte att erbjuda. Så nu går jag alltså en sängtidsfattig, snorig och miljöförstörande vår till mötes. Det känns ju inget vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".