Tisdagen den 20 januari, Johanna:

Idag snor jag Aktuellt-konceptet ”Öppen redaktion” rätt av och låter er ta de av de spännande redaktionella samtalen som föregick dagens Morgonskift. Jo, för vi visste att vi skulle få reaktioner om vi ägnade ytterligare en morgon åt det amerikanska presidentvalet, eller i det här fallet, presidentinstallationen. ”Vad har det med Sverige att göra?” ”Är det vi eller USA som haft val?”

Så här tänkte vi: För det första. Det är historiskt. En svart man som dessutom heter Hussein i mellannamn i Vita Huset. Vem hade trott det för fem år sen? Vem hade trott det för ett halvår sen? För det andra. Vi lever i en globaliserad värld (ja, det är ett töntigt uttryck, men det är inte jag som har hittat på det!). Det som händer där borta påverkar oss i allra högsta grad. Kolla bara på bilindustrin. För det tredje. Glamouren! Jag säger bara glamouren! När firades en svensk statsminister senast av Bruce Springsteen, Aretha Franklin och Beyoncé? Nä, just det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".