Bokbytardag? Bah! Ingen ville ha Marias böcker. Foto: Johanna Linder

Torsdagen den 5 mars, Maria:

Jösses vilken märklig morgon. Jag blev väckt klockan två av 1,5-åringen som av någon anledning bestämt sig för att det är en bra tid att vakna på, och som inte ville somna om igen. Följaktligen var jag vaken ända fram till fyra när det ändå var dags att kliva ur sängen. Efter det var det egentligen bara en fråga om att fylla på med kaffe med tillräckligt täta intervaller för att hålla ångan uppe. Och kaffe må vara uppiggande, men det har ju tyvärr den bieffekten, speciellt i kombination med sömnbrist, att man blir lite spattig. Ja, ni vet: okoncentrerad, lite ryckig och oförutsägbar i rörelserna och man kan börja skratta högt på helt fel ställen. Med tanke på det, och med tanke på att det var första gången någonsin som jag skötte spakarna ett helt Morgonskift igenom, var det ändå en ganska bra morgon. Med tanke på att det inte var en enda levandes själ som ville byta böcker med mig och Johanna var det en riktigt usel morgon.
Jag tar väl hem mina böcker igen jag. Så att de får stå i mitt snart färdigbyggda bibliotek. Visserligen kommer jag nog inte att hinna läsa dem förrän 2040 när jag enligt beräkningar borde gå i pension, men de kan i alla fall få samla damm på en plats där de är älskade precis som de är. Hundöron och allt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".