I Marias mp3-spelare just nu. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

The soundtrack of my life

Torsdag 26 mars 2009, kl. 11.34, Maria:
Det är kallt ute fortfarande, men jag har vårkänslor i mitt bröst och det måste vara det som räknas. Jag lyckades ju inte vara så specifik i min besvärjelse, jag skulle förstås ha angett att våren skulle komma hit, till Bäckalyckan, Jönköping, och härifrån sprida sig i en vågrörelse utåt för att omfatta hela länet. Jag missade det. Är ju fortfarande nybörjare på det här med häxkonster. Och så blev jag lite distraherad av att Johanna skrattade åt mig hela tiden...

Hmpf. Alla kan ju inte vara sådär jordnära och praktiska och bullbakande som hon.
Men vårkänslor har jag som sagt i alla fall och varje gång det kommer en ny årstid brukar jag försöka skapa mig ett soundtrack. Det känns viktigt, nånting att lyssna på i bilen eller hemma medan man städar ut den gamla årstiden och in den nya, nåt som får mig att känna att nu, nu är det verkligen vår! (eller sommar, höst, vinter).
De senaste åren har jag inte haft så mycket tid, årstidssoundtracken har blivit mer och mer nostalgiska, mer och mer låtar som jag gillat andra vårar eller vintrar… (Billie the vision and the dancers: ”One more full lenght record”, en fantastisk sommarlåt. Isolation Years: ”Daddy I’m a pilgrim now”, ljuvlig vårlåt. Broder Daniel: ”Work”. En låt för tiden som är nu, brytningen mellan vinter och vår när man är så trött att man vill gråta men ändå känner hopp.Solomon Burke: ”Don’t give up on me”. En låt för den sena hösten, när man tror att det aldrig ska bli jul. )
Men i år kanske jag ska försöka mig på ett nytt soundtrack. Kanske blir det inte bara ny musik, det finns ju så mycket gammal som jag gillar. Men nåt som känns rätt för våren 2009. Min vår, då. Din kanske låter helt annorlunda.

PS: En vinterlåt att passa på att lyssna på innan snön försvinner förresten: Hello Saferide: ”Arjeplog”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".