Maria Friedner intervjuar Sebastian Ring inför den första konserten i det ännu icke-existerande SMOT-huset. Foto: Bo Dahlén, SR.

En historisk morgon

Torsdag 2 april 2009, Maria
Det är helt sjukt. Jag är alldeles uppe i varv, trots att jag bara är inne på andra koppen kaffe vilket är anmärkningsvärt med tanke på att klockan är nästan tio. Det har hänt två stora saker i mitt liv idag (men så har jag också varit vaken i sex timmar redan): först råkade jag registrera mig på twitter för att jag ville ta reda på vad alla egentligen höll på med där. Det var som en hemlig klubb som alla var med i utom jag och fast jag sagt att jag aldrig skulle gå med, så stod jag plötsligt där, i radiostudion. Och twittrade på arbetstid. Och det är svårt att sluta när man väl satt igång. Man blir sjukt självupptagen. Som om inte det var ett problem jag kämpade med redan förut.

Den andra, aningen större händelsen var naturligtvis uruppförandet av Konsert för slagverk, blås och pålar (som jag numera väljer att kalla den, eftersom det inte blev några stråkar). Det blev helt fantastiskt. Jag är alldeles tagen över vilka sjukt proffsiga musiker vi har i Smålands Musik och Teater: utan att slagverkarna och blåsarna repat tillsammans en enda gång lyckades de framföra ett stycke som gav alla lyssnare gåshud – på ett bra sätt. Pålningsmaskinen gick som en puls igenom alltihop, marken vibrerade, slagverkarna stampade, blåsarna fångade solkatter i sina blänkande mässingsinstrument… Det var jädrar i mig den bästa start man kan få på dagen. Och så fick jag ju gå runt och känna mig viktig i bygghjälm också. Bara en sån sak.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".