Boltes gästbloggar

Onsdag 6 maj, Fredrik
Jag kom hem vid 09.30 igår och tänkte att jag borde hinna ta en liten tupplur på en halvtimma eller timma. Jag vaknade 14.30. Så gick det med den dygnsrytmen… Det känns alltid som SMHI försöker lura på en väder som man inte vill ha genom att få det att låta trevligt med dåligt väder. Ibland tycker jag att de låter som en mysigare variant av telefonförsäljare. Jag fick ringa säkert 39 gånger till SGU innan vi till sist fick tag på den fantastiska Ulf Bergström för att tala om landskapsstenar.

Först ringde jag min farbror som jobbar på SGU och som jag trodde skulle kunna svara på ett par korta frågor om sten. Men icke. Det var ”inte hans område.” När man säger att man ringer från Sveriges Radio blir man behandlad som en kunglighet jämfört om man säger att man ringer från vilken teleoperatör/kalsongmärke/boksamlarklubb som helst. Man blir tagen på sjukt stort allvar. Ingen av forskarna på SGU som jag pratade med tyckte att dem var värdiga att svara på två simpla frågor om granit. Suck. Jag fick hemnumret till en stackars pensionerad gubbe i Lund som dem sa forskat mycket i Småland och på granit. Kanske var det till och med så att han låg bakom begreppet ”röd Växjögranit”. När jag ringde stod han och rakade sig och fick ”tvål i öronen” av att prata med mig. Han ställde inte upp. Jag kände mig som en grävande journalist när jag för artonde gången ringde till SGUs växel i Uppsala efter att jag fått lite skäll raktvålsforskarens fru, när jag ringt en andra gång.

Påminn mig om att aldrig ge mig in i telemarketingsvängen igen.

Nåväl. Känns det inte lite forcerat med landsskapssvampar och landskapssånger, ungefär som att ha kladdkakans dag? Vem hittar på allt sånt trams och varför tvingas jag prata om det i radio? På fredag är jag tillbaka som vanlig dödlig oansvarig gäst. Det ska bli skönt. Nu blir det hem och sova en halvtimma eller timma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".