Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX

Vi lär av Europa: Grekland

Måndag 11 maj 2009

Och vad kan vi importera från Grekerna? I Morgonskiftets serie om EU-länderna var turen kommen till Grekland. Magnus tog hjälp av Huskvarnabon Sotiris Delis som föreslog sol, tomater och seden att fira namnsdagar mer än födelsedagar. Dessutom fick vi recept på Gemista:

Sotiris recept på Gemista - Grekiska risfyllda grönsaker:
Tomater, Paprika, Squash
Skär av ett lock till varje grönsak OBS ej i botten på grönsaken. Gröp ur alla grönsaker med en kaffesked och spara allt i en bunke. Tomatkärnorna skall silas bort spar resten av tomatköttet.

Blanda: salt, peppar, riven vitlök, persilja, ris 2 msk per grönsak (okokt), olja och tomatpuré. Riv ner i blandningen allt kött från grönsakerna. Fyll grönsakerna med blandningen lägg på locket. Ringla lite olivolja över, strö på lite ströbröd. Skär gärna i lite potatis i klyftor och lägg runt grönsakerna. OBS Fyll grönsakerna till hälften, riset sväller...

175 gr ca 1 1/2 timme

Servera med ett gott grekiskt lantbröd och något gott att dricka till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".