1 av 2
Björn i skog. Foto: Scanpix/Rob Woodward
2 av 2

Om man råkar väcka den björn som sover

Torsdag 8 oktober 2009
Vår naturexpert Jens Mattsson uteblev idag på grund av sjukdom. Vi tycker naturligtvis att han är en vekling, men å andra sidan ska vi väl vara glada att han inte kom till studion och smittade oss. Vi hade ju fått dränka in hela honom i sprit innan vi släppte in honom och sen hade han kanske självantänt och ja... det hela hade kunnat bli en märklig historia som definitivt startat sprinklerssytemet i taket och vattenskadat mixerbordet. Lika bra alltså, att folk håller sig hemma när de är smittsamma. Men det tråkiga var ju att jag hade väntat hela veckan på att få fråga Jens vad man ska göra om man möter en björn i skogen. Och nu när Jens inte kom, blev jag tvungen att leta fram lite fakta på nätet: 

Om du möter en björn i skogen:
•Visa att du inte är aggressiv. Tala lugnt och backa försiktigt från platsen.
•Gör inga hastiga ­rörelser och skrik inte.
•Spring inte – det kan utlösa björnens jakt­instinkt och få den att anfalla.
•Om du skulle bli attackerad: lägg dig i fosterställning och skydda huvudet.

Det låter ju inte sådär jätteförtroendeingivande allvarligt talat. Som tur är är bara hälften av allt som står på internet sant, så jag sparar frågan och ställer den till Jens när han har tillfrisknat. Han kanske har nåt bättre tips. Kanske kan man bjuda upp björnen till dans eller muta den med håning?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".