1 av 2
2 av 2

Musikalisk tortyr

Fredag 23 oktober 2009
Crazy Frog var inte med på listan över musik som använts som tortyr på Guantanamo. Inte heller Alexander Rybaks "Fairytale", Cecilia Vennerstens "Det vackraste" eller Gyllene tiders "Jag går och fiskar". Antagligen har jag och amerikanerna helt olika uppfattning om vilken musik som verkligen är tortyr. Antagligen har de allra flesta det. Jag känner en kille som känner sig torterad om han är tvungen att lyssna sig igenom ett avsnitt av idol/körslaget/melodifestivalen/valfri folklig musikunderhållning. Inte på grund av teveformatet utan för att han inte står ut med musiken. Jag känner en tjej som skriker om hon hör Håkan Hellström. Tänk så olika det kan vara. Det här med tortyr är ju också olika. På Guantanamo snackar vi hardcore. Men jag tror inte att det finns någon som inte då och då känner sig utsatt för musiktortyr i sin vardag. I julhandeln. Från radion. I tevens reklamavbrott.

Men oavsett vad som är tortyr för dig så tänker jag att det finns två sätt att förhålla sig till musikalisk tortyr: gå under eller gå med. If you can't beat them, join them. Utveckla ett snyggt litet Stockholmssyndrom. Börja gilla låten. Sjung med. Dansa! Sjung den för alla dina kompisar tills de också hatar den och sen börjar gilla den och tillslut har ni en fest till låtens ära och allting är precis hur fint som helst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".