Dags för skrattfest!

Fredag 30 oktober 2009
Jag har verkligen haft en personlig kamp med Halloween. Den 30 oktober 1992 flyttade jag in hos familjen Bombardo i North Branch, Michigan, USA. Jag kastades rakt in i den mest amerikanska av traditioner. Det var Devils Night, natten före Halloween när enligt tradition allt oknytt är ute och rör på sig. Vi karvade pumpalyktor och ställde ut på trappan. Min värdmamma Sally jobbade extra i en butik som bara fanns under halloweensäsongen och som sålde alla sorters halloweenartiklar: Kostymer. Konstgjord spindelväv. Skrikande dörrmattor. Stönande spöken. Plastpumpor. Kattsvansar. Häxhattar. Svarta blockljus. Låtsastårtor. Pruttkuddar och Shit-in-a-can (som, precis som det låter, är konstgjort bajs på sprejburk. Om du vill lura någon att hon råkat sätta sig i en hundbajs...) För i USA är Halloween inte bara ett tillfälle att klä ut sig, festa, äta enorma mängder godis och lysa upp mörkret med pumpalyktor, det är ett tillfälle att busa. Även för vuxna som inte går och ringer på dörrar och tigger godis. Nu tror jag att just min amerikanska familj kanske hade ett extra välutvecklat skämtlynne, men skoj och bus och practical jokes är en lika stor del av en riktig Halloween som spökmasker i gummi. Man klädde in varandras hus och bilar i toalettpapper. Man utförde förväxlingslekar med likadana kostymer, med bak-och framvända masker och, som sagt, både pruttkudden och Shit-in-a-can var självklara festingredienser. För dom vuxna.

Några år efter att jag kom hem från mitt utlandsår började halloweenfirandet smyga sig in i den svenska kalendern och jag tyckte mest att det var lite töntigt. Jo, för allting var ju en så blek kopia av det där knasiga, härliga och faktiskt stämningsfulla jag upplevt under en helg i höstruskiga Michigan. Så jag satte mig på tvären. Ville inte klä ut mig och gå på tramsiga halloweenfester. Ville inte karva pumpor och låtsas att en tradition som inte var min betydde något.

Fast nu har jag nog kapitulerat. Halloween är både roligt, mysigt lekfullt och ett välkommet avbrott i höstslentrianen. Och, om vi alla gör som amerikanerna, ett sätt för oss vuxna att få vara riktigt, riktigt barnsliga. Så ge mig en bautapumpa och en bale toapapper. Nu kör vi!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista