Fotograf Jurek Holzer / SvD / SCANPIX

Kajplats för kråkfåglar

Inskickad av Lasse Björck, Hult:
Minnesbilder från Kajsa Bengtssons tidiga barndom doftar varm choklad och brännvin.
Nyfallen köldsnö på skaren och däröver avtecknar sej spårstämplar av rävsprång, spårstämplar som berättar om den vårliga parningen; allt för att säkerställa beståndets överlevnad, ett tolkbart fenomen för den som begåvats att tyda naturens lust och ordning. Inget som Kajsa Bengtsson ännu lärt sej förstå, först senare i livet och då praktiserat med stort intresse och inlevelse.

Minnesbilder från Kajsa Bengtssons tidiga barndom doftar varm choklad och brännvin.
Nyfallen köldsnö på skaren och däröver avtecknar sej spårstämplar av rävsprång, spårstämplar som berättar om den vårliga parningen; allt för att säkerställa beståndets överlevnad, ett tolkbart fenomen för den som begåvats att tyda naturens lust och ordning. Inget som Kajsa Bengtsson ännu lärt sej förstå, först senare i livet och då praktiserat med stort intresse och inlevelse.

Kajsa Bengtsson beträder just denna februaridag en skidutflykt med familjen. Familjen Tore Bengtsson är en tidstypisk liten familjeidyll som består av pappa, mamma och barn... urtypen just för "villa, Volvo och vovve" ...men utan hund... Dottern Kajsa är nyss fyllda sju år, lillgammal och stor för sin ålder. Den strålande februarisolen har lockat ut familjen Tore Bengtsson till skidrännande i den närbelägna gammalskogen och nu närmar sej sällskapet utflyktens delmål, matkontrollen i den solsäkra gläntans söderläge.

Pappa Tore har vallat familjens skidor med blå Swix. Glidet glatt och utan tillstymmelse till bakåtskridande, en högst angenäm söndagsutflykt. Flocken stjärtmesar landar i den närastående björkdungen, matnyttigt sökande och behagfullt zirrande; en hoppfull ekorre ingår i den idylliska naturupplevelsen; smackande och med högställd svansföring.

Kajsa Bengtsson älskar skidturen med familjen, en attraktion som börjar närma sej tradition, nu tredje året i obruten följd som så genomförs.

Pappa Tore Bengtsson spårar vägen genom den nyfallna spårsnön. Tore är klädd i tidstypisk skidutrustning och har axlat ryggsäcken med utflyktens förnödenheter, mat, dryck och apelsinen till Kajsa. Som god tvåa i det nyuppståndna spåret stakar sej fram mamma Emma Bengtsson. "Min ömma Emma" som pappa Tore brukar skaldera i sina mest kreativa stunder, skämtsamt syftande på de alltför små skorna som ibland framkallar hustruns lågmälda klagan.

Kajsa Bengtsson njuter av skidturen, rödkindat leende och lycklig över de märkestrogna julklappsskidorna. Kajsa är familjen Bengtssons enda barn och får oftast allt hon pekar på; inför julen hade hon önskat nya skidor, väl medveten om att spänningen inför klappöppningen något förminskas genom paketets långsträckta utseende, omöjligt att förväxla med även önskade balettskor i silver och tv-spel med änglabilder. Skohandlare Bengtssons dotter åker skidor i röda pjäxor av fjolårsmodell och i trängsta laget. Bengtssons skoaffär saluför inte skidpjäxor och ortens sporthandlare vägrar söka medlemskap i köpmannaföreningen. Skohandlare Tore Bengtsson är en politiskt medveten högerman och sedan tid förtroendevald som suppleant i den lokala köpmannaföreningens styrelse.

Kajsa Bengtsson älskar att vistas ute i naturen och den årliga skidturen är vinterns höjdpunkt. "Ja tänk, stillheten döljer sej som i skuggan av tystnaden" utbrister mamma Emma på sitt lyriska talesätt. Ömma Emma skriver poesi, är allmänt kulturintresserad. Som kommunanställd beträder hon med den äran tjänsten av sjuttiofem procent som lokalvårdare på biblioteket. Hon tillbringar delar av arbetstiden med att läsa bibliotekets låneböcker. Läsningen sker i god alfabetisk ordning och efter ett år och nio månader har Emma kommit till bokstaven K... "K som i Karlfeldt" , just namnet på den ungdoms älskare som tillhör en av Emmas mest intima och väl dolda hemligheter. Emma läser i smyg och rodnar redan vid tanken.

Efter ett lagom långsamt framåtskridande på det kylslagna underlaget stannar så pappa Tore vid en glänta med värmande södersol . De medhavda sittunderlagen och klippavsatsen är behagligt inbjudande. Skidorna befrias från pjäxorna och ömma Emma upplöser snörningen. Ekorren sitter blickstilla, som förstenad av nyfiken undran.

Ryggsäcken lättas på innehållet och mamma Emma serverar matsäcken med varsamma händer . Den överblivna julskinkan sitter som klistrad på vörtbrödet. "Du har väl smör på mackan nu när vi ska äta ute... så inte osten blåser bort " Pappa Tore är en stor humorist och skämtare, uppskattad i sällskapslivet och tvivelsutan en kraftkarl i glada vänners lag. "Min Emma, hon kan verkligen bulla upp, hon kan om hon vill " Så välformulerat uppskattande brukar Tore kommentera när huset håller gästabud för stamkunder och ordensbröder. Även under tidigare års skidutflykter har Tore uttryckt belåtenhet över anrättningen. Men icke så denna gången: "Men hur faan kunde du glömma konjaken? "

Pappa Tore blänger på sin hustru och muttrar lågmält. Det passar sej inte att att skrika eller gorma under skogsliga skidutflykter. Tore brukar alltid vinnlägga sej om att uppträda civiliserat även under naturbeträdelser, just så som ankommer en välborne gentleman i sina bästa år. Å andra sidan handlar skidutflykten endast om en gång om året och då kan krävas en bättre tingens ordning, en reglementsenlig packning borde vara en självklarhet. Tore Bengtsson anser sig vara en till ytterst civiliserad man , ensamägare till huvudortens skoaffär, en butik, driven under mottot "Lev på stor fot med skor från Bengtssons skor" Emma brukar sko sej med ett nummer i minsta laget, de storlekarna har visat sej svåra att avyttra till kunder och "bättre att de svårsålda skorna stannar inom familjen" enligt butiksägare Bengtsson.

Ryggsäckens innehåll dukas upp på den snöfria stubben, bryggkaffe och choklad i termos, skinksmörgåsar och kanelbullar. "Kaffe utan konjak, vilken jävvla blandning " muttrar Tore vresigt. Men vi har då en osannolik tur med vädret, känn hur solen värmer, förra året hade vi snöstorm" utbrister Emma, i vällovligt syfte att föra bort samtalet från fadäsen med den uteblivna starkvaran.. Kajsa sitter stilla och tyst med en halväten skinksmörgås i ena handen, den oskalade apelsinen i den andra. Flocken med stjärtmesar skvillrar obekymrat vidare till en närstående björkdunge.

Kajsa älskar varm choklad och skinksmörgås. Hon sitter ofta tyst när pappa Tore är på dåligt humör. Kommunikationen inom familjen Bengtsson är sådan att pappa Tore i normalfallet talar oavbrutet, högljutt och bullrande, mamma Emma förväntas le och nicka inställsamt, Kajsas främsta uppgift är att sitta tyst. "Ät och håll käften, nu åker vi hem, och jag undrar ,hur faan kunde du glömma konjaken?" Skohandlare Tore Bengtsson har förlorat tålamodet. Besvärliga kunder som provar upp till tre par skor innan affärsuppgörelsen stadfästes i kassaapparaten, en sådan kräsen kund kan han till nöds ha överseende med men en kärring inte kan packa en ryggsäck inför en skidutflykt, där går gränsen, någon måtta på dumheterna får det väl ändå lov att vara, speciellt som det handlar om en enda utflykt om året...

Pappa Tore bryter upp från solgläntan innan Emma hunnit äta upp sin smörgås, Kajsa dricker ur den sista slurken choklad på stående fot. Tore Bengtsson spänner på sej skidorna och påbörjar hemfärden utan att invänta övriga familjemedlemmar. Emma axlar ryggsäcken "Den är så lätt nu, jag tar den, det går bra".

Kajsa känner en besvärande tyngd över bröstet: "Men mamma, hur kunde du glömma pappas mat, det hade varit bättre om du glömt min choklad för jag blir inte arg, bara ledsen."

Två leklystna korpar skymtar över talltopparna, kreerar kärlekskranka skrianden och verkar totalt ointresserade av Tore Bengtssons bekymmer med förplägnaden. Mamma Emma hör, ser och tänker; ler ett tyst, längtansfullt men outgrundligt leende. "Dom flyger i sin frihet, dom längtar inte den fria sikten, dom tar den under sina vingar."

Åren går och så ska då visa sej att just den innevarande skidturen blev familjen Bengtssons sista, en treårig tradition bröts; en tradition som olyckligtvis fick ett tragiskt slut.

Skoaffären gick till konkurs, eller som det talades om av ortsbefolkningen: "Han , skohandlare Bengtsson, han gick visst i kk; ja, ja, han har ju alltid levt på stor fot" . En kombination av Tores alltmer oresonliga högerinriktning och tilltagande törstlystnad samverkade till att skohandlare Bengtsson tog sej före att endast saluföra högerskor, en åtgärd som till och med trogna stamkunder, ordensbröder och dryckeskompisar reagerade negativt inför.

Emma fick, med kulturchefens goda minne, utöka bibliotekstjänsten till ett hundra procent. När hon googlade på "kk" för att få klart för sej vad som hänt med skoaffären kom hon till en kolorerad sida med pikant innehåll. Så framstod i klartext varför skohandlare Tore Bengtsson valde att begära skohandeln i konkurs. Ömma Emma upplyftes märkbart till kropp och sinne, tittade, blundade och log vid minnet av ungdomsårens Karlfeldt och förundrades över Tores nymornade, amorösa intresse.

Emma köper numera skor i rättan storlek och ömheten slösar hon på sina kulturella talanger, författarskapet av två egna diktsamlingar har gjort att bokläseriet något försummats, detta den utökade arbetstiden till trots. Emma och hennes nytillkomne sambo, den fryntlige kulturchefen, bördig från Gävle och i folkmun benämnd "BockAxel" , motionerar ofta och gärna tillsammans; med fördel skidledes rännande i storskoglig miljö; svart kaffe, ostsmörgås och med flyktiga korpar som ointresserade betraktare.

Kajsa Bengtsson har vuxit upp till en attraktiv, självständig och naturintresserad ung kvinna. Hon valde gymnasielinjen med naturkunskap och har skrivit ett specialarbete om rödrävars parningsbeteende. Studieresorna skidburen, skinksmörgås med kryddad senap, apelsin och varm choklad i ränseln.

Mor och dotter Bengtsson har just i dagarna utkommit med ett naturlyriskt praktverk ; antologin "Kajplats för Kråkfåglar " BockAxel har skrivit förordet och antologin finns till låns å biblioteket härstädes.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".