Christina Nordquist, Gränna. Foto: Privat

Doft av höst

Inskickad av Christina Nordquist, Gränna:
Jag står vid mormors gröna grind och tittar på drivorna av löv. De stora lönnarna som står i en lång rad har nu tappat alla sina stora löv och ligger som en brandgul matta över hela Lyckogatan. Jag är sju år och jag tycker om att gå i dessa drivor av löv, att höra det prasslande ljudet och känna doften av höst.

Jag springer ut bland lövmassorna. De yr runt mina fötter och några fuktiga löv fastnar på mina ben. Jag tar ett fång i mina armar, slänger upp dem i luften och ser hur de som guldflingor singlar ner mot marken.
- Du kan få barnförlamning om du går i löven, säger en ljus pojkröst. Han bromsar in med sin cykel precis bredvid mig. Han skrattar med hela sin tandlösa mun när han ser hur rädd jag blir. Min blick går till hans mun, för trots att den ser tandlös ut så ser jag en ny tand tittar fram och den lyser vit i det rosa tandköttet. Den har hamnat lite på sned och det ser lustigt ut.
Barnförlamning, vad är det? Jag vet inte och jag vågar inte fråga, men det låter farligt.

Så cyklar han iväg lika hastigt som han kom. En kartongbit mot cykelns ekrar fastsatta med några klädnypor blir till ett smattrande ljud. Han tycker säkert att han kör en motorcykel för han ser så nöjd ut när han kör ner för backen. Han slirar och löven far runt hans cykel och hans ben.
- Du kan också få barnförlamning, ropar jag efter honom.
- Nej, ropar han tillbaka. Jag nuddar bara löven och bara med en fot.
Så är han borta.

Mormor öppnar den gröna grinden och går emot mig. Jag frågar med famnen full av löv.
- Får jag barnförlamning nu?
- Nej, säger hon och ler mot mig, men du får nog blöta fötter.
Hon tar min hand och vi går tillsammans hem igen, in genom den gröna grinden och in till hennes hus.
De gula löven och doften av höst lämnar vi kvar när vi stänger dörren om oss.

   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".