1 av 2
2 av 2

Litterärt handarbete

Torsdag 14 januari 2010
Just nu är jag helt hooked på det här med syjuntande. Ja, eller mest stickning då, det är liksom min grej. Det har det alltid varit, men det går ju lite i skov det där, när man orkar handarbeta och inte. Just nu orkar jag. Men när man inte orkar, men ändå vill hålla kontakten med sin favorithobby, så kan man ju läsa en bok om handarbete. Eller se en film. Det bästa är att se en film där det handarbetas, medan man stickar. Tycker jag då. Men vi får vänta ett tag till på The friday night knitting club med Julia Roberts i huvudrollen som Georgia Walker, garnaffärsinnehavare och stickdesigner på Manhattan i NewYork. Medan man väntar kan man läsa boken, som finns översatt till svenska. Det har kommit en uppföljare också, men den är nog inte översatt än. Här kommer lite tips på böcker och filmer om handarbete. Inspireras och koppla av!

Livets aviga och räta (The friday night knitting club) av Kate Jacobs
Knit two (uppföljaren till TFNKC) av Kate Jacobs
En akt av ömhet av Lisbeth Högvik (sorglig relationshistoria mot en fond av lapptäckessömnad)

Hur man gör ett amerikanskt lapptäcke (film från 1995 med Winona Ryder)
Coco Chanel (film från 2009 om modeikonen som revolutionerade modevärlden)
The science of sleep (fransk/amerikansk film från 2006 om kärlek och textila fantasier)
Runaway Bride (rom/kom från 1999 där Julia Roberts spelar en järnhandlare som gör konstverk av skrot)

Har du flera tips på böcker eller filmer där världen räddas genom ett intrikat kostrygnsbroderi eller där mordgåtan når sin upplösning till tonerna av symaskinssurr? Skriv i kommentatorsfältet!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".