1 av 2
2 av 2
En helt ny värld har öppnat sig för Johanna... Foto: Jessica Sonelius

OS för idioter

Onsdagen den 24 februari 2010
Jag har ju tidigare kommit ut som slutspelshora (alltså en sån som bara hejar på HV när de är ett par kassar från SM-guld) och tänkte här och nu komma ut även som OS-hora. Och då menar jag inte en sån som ligger med skidskyttar (jag skulle aldrig komma på tanken, faktiskt), utan en sån som fastnar framför teven när Sverige har flyt. Och det har vi ju haft nu ett tag, så det har liksom blivit en liten vana att bänka sig i soffan framåt sjusnåret. Men nu tar ju inte Kalla guld varje kväll, så jag har helt ofrivilligt blivit tvungen att sätta in mig i saker som jag aldrig drömt att jag nånsin skulle bry mig om. Så, Friedner och alla andra sportanalfabeter därute, här följer några av mina viktigaste lärdomar från vinter-OS.

1. En bom (alltså när man missar målet) i skidskytte kan betyda en himla massa olika saker. Ibland kan en "straffrunda" verkligen betyda en straffrunda, alltså att den som bommar får åka en liten extrasväng inne på stadion. Ibland säger kommentatorerna "straffrunda", men menar egentligen att den som bommat får tidstillägg, alltså att ett antal sekunder läggs på sluttiden. Och för att göra det hela ännu lite mer komplicerat: Ibland får åkarna varken straffrundor eller straffsekunder när de bommar: nej, ibland får de helt enkelt hålla på att skjuta tills de träffar.
Lätt som en plätt.

2. Skidåkare är som bilar. De har växlar. Men till skillnad från de flesta bilar så har de inte fem växlar, utan tre. Så när det går riktigt trögt uppför växlar de ner till ettans växel och när det går undan kör de på treans. Om de har back vet jag inte. Ej heller om de har kamremmar, avgasrör och bromsskivor.

3. Curling är en sport som uppfinnits av svenska småbarnsföräldrar och som numera är en OS-gren. Skillnaden mellan att curla barn och curla stenar är hårfin, men en viktig skillnad är att man i OS-varianten även får curla motståndarens barn/stenar, samt att poängen i OS-varianten INTE är att så småningom knuffa ungen ur boet. Nä, det är motståndarens gökungar som ska ut. Ens egna ungar/stenar ska tydligen bo kvar hemma i tid och evighet.

Ja, där har ni några av mina viktigaste iakttagelser. Återkommer eventuellt i ämnet. Heja Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista