Folkdräkt 2.0

Torsdag 29 april 2010
Karin Granstrand från Gnosjö, student på Steneby konsthantverk och design, har fåttt i uppdrag att designa en ny smålandsdräkt. Lassoredaktionen pratade med henne i måndags och då visste hon inte riktigt åt vilket håll hon skulle gå, så Morgonskiftet beslöt att det var dags att rycka ut och hjälpa till. En folkdräkt som kan användas i representativa sammanhang, som ett OS, tänkte Johanna och Maria, och ringde upp OS-kanotisten Sofia Palldanius för att fråga vad hon vill ha på sig i London 2010. Klänning, väska och blommor i håret fanns med på Sofias raider.

Sen ringde vi upp jeansdesignern Moses Shahrivar för att ta reda på hur killarnas uppdaterade folkdräkt borde se ut. Moses röstade på ridbyxa, kravatt och  - käpp!

Och till sist presenterade vi resultatet för Karin, som tacksamt tog emot tips och idéer.

Under programmets gång skissade Maria dessutom på en folkdräktskollektion med utgångspunkt i Sofia Palldanius önskemål. Det blev en liten klänning i samma ränder som vinterns hypade OS-mössa, en piffig klutch-väska, en svart träsko med klack, ett diadem med landskapsblomma och, som pricken över i, ett solgult paraply för de regniga os-veckorna i London.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista