Tävla med Strindberg!

Idag är det 100 år sedan August Strindberg dog. Hurra! Det firar vi med the one and only "Känn din Strindberg"-tävlingen.

Kan du svaret på följande fem frågor? Mejla till morgonskiftet.jkpg@sr.se!

  1. I låten med Docenterna sitter det en flicka här, i Strindbergs roman är det företrädesvis snubbar som ockuperade denna lokal. Vad heter den?
  2. Henrik Ibsen var inte en av Strindbergs favoritpersoner. Den båda nordiska författarna hamnade i en infekterad strid med varandra. Det ska tom ha gått så långt att Ibsen köpte en målning föreställande sin konkurrent, hängde den över sitt arbetsbord och döpte den till "det frambrytande vanvettet". Vilken av Ibsens dramer var det som retade Strindberg så?
  3. Strindberg lät sig dock inspireras av andra tex Nietzsche och hans tänkar om övermänniskor, vilket inspirerade till en roman uppkallad efter en indisk kast. Vad heter den?
  4. "Det är synd om människorna" är ett Strindbergcitat som ofta upprepas. Men det kommer från ett av Stridnbergs mer kända dramer, där en av karaktärerna får upprepa repliken. Vad kallas hen?
  5. På hedersplats i Morgonskiftets studio sitter följande citat uppe på en hederplats: "Jag vaknar om morgnarne, fanatisk, ursinning över verldens dumhet och dumhetens seger och så får jag gå och lägga mig att sofva klockan 9, trött av..." Ja, vaddå?
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista