Hundliv

Nya hundraser gör entré i Sverige

Onsdag 26 maj 2010
I "Ett hundliv" har Agneta Ekström ringt upp Hans Rosenberg, presstalesman på Svenska Kennelklubben för att höra med honom om de två nya hundraser, som registreras i Sverige. Bluetick coonhound och Grand griffon vendéen heter de, men hur många registrerade raser finns det i Sverige?

Bluetick coonhound kommer från USA och är en jakthund som utvecklats för tvättbjörnsjakt. Hundarna spårar tvättbjörnarna och skäller sedan under det träd där bytet sökt skydd. Coonhound finns i många varianter i hemlandet och används främst för tvättbjörnsjakt men även för jakt på till exempel björn och puma. De svenska uppfödarna på Korpklons kennel i Gränna har använt sina bluetick coonhound på vildsvin med framgång. Rasen har en mycket god näsa som kan ta upp kalla spår samt ett kraftfullt ylande skall.

Grand griffon vendéen kommer från nordvästra Frankrike och kan kanske hjälpa jägarna att hålla den växande vildsvinsstammen i schack. Två hundar har importerats och de nya ägarna är bosatta i Skärplinge respektive Tierp. Traditionellt har flera hundar använts tillsammans i så kallade pack, en jaktform som inte är tillåten i Sverige, eller använts ensamma i koppel för att ta upp kalla spår.