Tryggve Bergman och Christina Wikström, Matproducenterna i norr

Höjdarmat från norr

Den 8 december 03.36 ska vår svenska astronaut Christer Fuglesang ut i rymden. Tanken var att han skulle ha med sig matsäck packad med norrbottniska delikatesser.

I maj månad fick Matproducenterna i Norr, en samarbetsorganisation av matproducenter från länet, ett annorlunda uppdrag av svenska rymdstyrelsen.

I största hemlighet har de under månader av hårt arbete tagit fram en delikatessmeny, anpassad för rymden och Christer Fuglesang och hans kollegor.

Bland annat fanns konserverad suovas-stek med murkelsås på menyn (rymdkonserven anpassad för tre astronauter syns på bilden).

Men nu får inte löjromskornen och åkerbärssylten sväva i rymden. Inte den här gången i alla fall. NASA fick maten för sent. Men istället så ska Christer välkomnas av de norrbottniska delikatesserna när han återvänder till jorden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".