Måndag den 22 januari

Veckan kickades igång med tips om hur man får starkare magmuskler, ett dyk ner i den litterära oceanen och en titt på sprillans nya donationskort. Morgonens vinnare, Hans Landstedt i Luleå, visste att svaret på tävlingen var hemsidor och han dedikerade sin vinst, låten Lady in red, till sin fru.

Kirsi Piokela, en av våra eminenta hälsogurus, pratade idag om att träna vissa delar av kroppen. Helheten är det allra viktigaste och för att få till exempel platt mage krävs inte bara sit-ups utan annan träning också berättade hon men poängterade att bra styrka i just magen och ryggen är viktigt för balansen i hela kroppen. Hon gav några tips på hur man på rätt sätt tränar upp magstyrkan.

Kirsi hjälpte också till att utse veckans kommun genom att kasta pil på kommuntavlan. Pilen hamnade på Kiruna så nu är det upp till alla kirunabor att ringa och skriva till oss och övertyga oss om kommunens förträfflighet.

Verksamhetschefen på Donationsrådet, Åsa Welin i Stockholm, hade fastnat i en snödriva men kunde ändå vara med på en knastrig mobiltelefon och berätta om det nya donationskortet. Det går att hämta på apoteket eller vårdcentralen och finns i fyra varianter, ”Jag har tagit ställning” står det på framsidan och på baksidan finns fält att fylla i - ja eller nej till donation. I Sverige finns ett ständigt behov av organ, ungefär 600 personer står ständigt i kö. Donationskortet är ett litet platskort och ska finnas i plånboken. Ett annat sätt att meddela sin vilja är via donationsregistret.

Vår egen bokexpert. Lisa Wede, som bland annat jobbat med Boktornet i P1, tipsade om boken Modellen av norrmannen Lars Saabye Christensen. En bok som Lisa tycker skildrar det mänskliga dilemmat att vi är ömsom små kräk ömsom stora och fina. 7 ostfrallor blev betyget.

Bra start på veckan tycker undertecknad. Ha det gott /Åsa