Tisdag den 23 januari

Kylan har belägrat Norrbotten men i morgonstudion tycker jag nog själv att vi fick den inre värmen att glöda.

Personligen blev jag bland annat inspirerad av att möta violinisten Jenny Välitalo och få se och höra hennes fascinerande fiol - ett instrument som tillverkades i Italien samtidigt som Beethoven föddes, med andra ord 1770.

”En ouvertyr av Bach i C-dur...aldrig fel på morgonen”, deklararade Jenny, när hennes välkomstmusik tonade ut. Jag kände mig rätt nöjd med att (tack vare slumpen) ha prickat in en av hennes favoriter.

Unga, begåvade Jenny från Luleå - som numer bor i Boston, USA - berättade om sin passion för musiken och om sin vision att få bort stämplen ”finkultur” från den klassiska musiken - och låta en stor publik få möte de stora kompositörerna.

I Luleå kan publiken möta Jenny och hennes musik på söndag, då hon är solist under orkesterföreningens invigningskonsert i Kulturens Hus. M

Men Jennys vision sträcker sig betydligt längre än så; hon tänker sig hur en violinist står på scenen i Luleå år 2107, en violinist som är elev till en elev till en elev som hon själv undervisat - och i publiken sitter våra barnbarns barn och applåderar för ett extranummer.

Vad gäller den mer omedelbara situationen i Kulturens Hus är Jenny tacksam för att man nu äntligen hittat knappen för luftfuktaren i nybyggnationen. Torr luft är de känsliga instrumentens värsta fiende!

Vi hann med mycket annat under tisdagmorgonen också. Bland annat fick jag smaka på designade kakor från Formex-mässan, då vår inredningsexpert Ulla Holmbäck besökte studion. Jag frossade glatt i en ”rosa dröm” och ”gröna fingrar” (det var färgglada kakor!) men avstod den ”svarta sorgen”.

Ann-Christine Wallner-Hoppe som tog över mikrofonen hade däremot inga betänkligheter och försäkrade att den svarta sorgen i kakform var allt annat än bitter!

Morgonens forskningsnyhet handlade förresten om att tandvärk i själva verket kan visa sig vara symptom på hjärtinfarkt eller kärlkramp, särskilt när det handlar om kvinnor.

Jag försöker just nu bearbeta min hypokondri medan jag laddar för ännu ett besök i tandläkarstolen, i ett försök att åtgärda min tandvärk (som förhoppningsvis bara är tandvärk...).

Lena