Onsdag den 24 januari

En morgon med klättring på iskub, byteshandel och en glimt av en annorlunda afterwork med design och musik på menyn.

Vår reporter Magdalena Martinsson fanns på plats i Järnvägsparken i Kiruna där den årliga snöskulpturtävlingen gick av stapeln i morse. Hon pratade med två av lagen som har fyra dygn på sig att skapa något ur de tre meter höga iskuberna. Hon tog sig också upp på ett av dem och satte sin egen signatur i konsthistorien, knäavtryck i snön på tre meters höjd.

Och äntligen har byteshandeln, under rubriken Byta grejer, kommit igång på riktigt. Det anonyma pakets ägare gav sig till känna, Stefan Lundmark i Piteå var det som skickat en hundgodisburk och en porslinshund till redaktionen. I utbyte ville han ha Lenas nötknäckarfisk medan hans gamla hundgodisburk går till Anna i Älvsbyn. Har du nåt i garderoben som du vill byta bort? Skicka det till oss! Morgon, SR Norrbotten, 971 71 Luleå är adressen

Vår snabba hand vid skärbrädan, vår inspiration i kylen, vår aldrig sinande källa till ny god föda, morgon-kocken Pär Ökvist pratade om crosscooking. Ett sätt att förnya sitt kulminariska register genom att blanda ingredienser från olika kulturer. Varför inte lite chili i renskaven till exempel? Pär fick i uppdrag att göra en crosscooking i direktsändning. En Wistedt-Callne måltid med råvaror från både mitt och Lenas kylskåp. Resultatet blev en choucroute med surkål, kassler, bacon och potatis med ris a la malta till efterrätt.

Så fick vi en glimt av en annorlunda afterwork med mode musik och design. Sara J:son Lindmark, Annkathrin Lundqvist, Satu Norsten Manninen och Matilda Eriksson besökte studion och berättade om afterworken på fredag på Norrbottesnteatern. Det är ett samarbete mellan teatern, BD Pop, nätverket DesignLABland, företagare och gymnasieutbildningar och tanken är att inspirera och samla kreativa krafter.

Trevlig onsdag önskar Åsa!