Måndag den 30 januari

En minut i sex så stod jag där vid mikrofonen i morgonstudion och såg framför mig hur jag och alla andra norrbottningar kollektivt gnuggade sömnen ur ögonen, för att ta tag i en ny vecka.

Att det var måndag med allt vad det innebär illustrerades tydligt av vår litterära expert, Lisa Wede, som hade glömt sin nyckel och inte kom in i radiohuset. Jag hann släppa in henne precis i tid, så att hon hann ge oss ett intressant boktips att inleda veckan med:

Linda Olssons debutroman:  Nu vill jag sjunga dig milda sånger. Författaren är svenska men bosatt i Nya Zeeland och med utsikt från sin skrivarlya i Auckland så målar hon för sitt inre öga upp en stuga i Dalarna. Dit till en liten by har en ung författare sökt sig, för att begrunda sitt liv.

Linda Olsson själv är inte helt ung längre. Hon har passerat 50 men under en skrivarkurs på universitetet så växte hennes roman fram - och har blivit en formidabel publiksuccé i Nya Zeeland. Ska vi tro Lisa Wede är romanen värd samma lysande öde i Sverige och den kommer inom kort få åtminstone en till svensk läsare: undertecknad...

Måndagmorgonen fortsatte att ha sitt grepp över våra medverkande. Petter Pettersson, personlig tränare, såg nyvaken ut då han klev in vid niotiden. Det visade sig att han fått hålla ett tempo bara en väldigt vältränad man klarar av...han inledde nämligen veckan med att försova sig och vaknade en kvart före deadline i morgonstudion.

Men han var på plats i tid och fick sin frukost: en svart kopp automatkaffe från Sveriges Radios reception... Intressant med tanke på att vi pratade om kost i samband med träning!

Nytt för mig var att det är så viktigt att äta något direkt efter träningspasset - faktiskt inom 10 minuter efter avslutad träning - för att det inte ska ske en nedbrytning i kroppen.

På tal om nedbrytning och mat...familjens 3-åring överraskade oss alla med att plötsligt kräkas igårkväll. Med tanke på alla braskande rubriker om vinterkräksjuka som härjat både här och där så känns det lite skakigt, även om jag ännu inte känner av något.  

Så håll tummarna för att det var något tillfälligt (3-åringen är enligt hemmavarande pappa redan i utsökt, livlig form) och att jag får nöjet att finnas vid mikrofonen även imorgonbitti.

Hälsningar, Lena