Onsdag den 31 januari

En morgon med bordshockeyturnering i studion, lektion i husmanskost och tävling. Bland annat.

När Anders Johansson från Luleå kom in i studion med ett av sina ca 90 borsdhockeyspel, ett Tumba Hockey från 1958 med matchur och slutsignal, blev det liv i luckan. Lena, jag och Anders spelade såklart, men varken morgonkocken Pär Ökvist eller nyhetsankaret André Pettersson kunde hålla sig från plåtgubbarna och kopparinken. En match som Pär gick segrande ur.

Pär spöade inte bara André i bordshockey, som också kallas husmanshockey, han pratade mat också - lämpligt nog husmanskost. Han tipsade om strömmingslåda med chilisås och dill. För att undvika besvärande ben i strömmingen sa han att det gäller att köpa fisk med ryggraden bortdragen. Låter en smula makabert, men vi litar på Pär.

Dagens fokus på Arjelog, som är veckans kommun, stod chefen på Silvermuseet för. Ingela Bergman heter hon och hon berättade om de kommande ombyggnaderna av lokalerna och den senaste forskningen. Det bästa med Silvermuseet tyckte hon är att det har en mänsklig och personlig profil, att det känns att arjeplogarna varit med och hjälpt till att bygga upp det. Och det bästa med själva Arjeplog tycker hon är människorna, som är vänliga, slagkraftiga och humoristiska, och så naturen förståss.

Tävlingen vanns av Britta Stålnacke i Luleå som visste att svaret var bordshockey.

Hörs imorgon!

Åsa