Torsdag den 1 februari

En morgon med teatersoppa, internetopera och en hel del internationella tongångar.

Ja, den här morgonen blickade vi ut i stora vida världen en hel del. Luleborna Moa Sandlund och Annica Berndts gästade studion och berättade om sin resa till Nicaragua. De går tredje året på mediaprogrammet på gymnasiet och för ungefär ett år sen var de i Nicaragua tillsammans med några andra elever och lärare från skolan. En lärorik men rätt jobbig resa, tyckte de, där ett av de starkaste minnena innehöll allsång och dans med alla i byn där de bodde.

Jennie Granberg, från Arvidsjaur, var med på telefon från ett morgonmörkt Madrid där hon på torsdagkväll ska underhålla ett 60-tal Madrid-företagare på svenska ambassaden.

Och som sig bör på en torsdag tog jag upp luren och ringde till en norrbottning som valt att bosätta sig utanför landets gränser. Carrie Söderberg också hon från Arvidsjaur svarade på andra sidan tråden, i Sydney i Australien, där hon jobbar som journalist.

Men det var inte bara snack om andra delar av världen, tonsättaren Fredrik Högberg var med och pratade om sitt projekt iOpera som ska föra opera ut på Internet och in i var mans hem. Han är doktorand på Luleå tekniska universitet och fick nyligen två miljoner kronor Sparbanksstiftelsen Norrland för sin iOpera. Internet är något som vi inte kommer undan i längden, tycker han, och tror att det är där vi i framtiden kommer ha både vårt kulturella och digitala medialiv - därför är det naturligt att även opera ska finnas där.

Från Internetopera var steget inte långt till soppteater (iaf inte i Morgon i P4) skådespelaren Peter Eriksson gästade studion och framförde ett stycke ur monologen Pianisten - legenden om oceanpianisten av Alessandro Baricco. Peter spelar monologen i sin helhet som sopptetaer runt om i landet, idag på Norrbottensteatern i Luleå. Här kan du lyssna på de första gripande raderna.

Ha det gott! Åsa