Boo Egebjer och hans barytonsaxofon.

Onsdag den 7 februari

Det blev skönt drag i morgonstudion idag. Jon Kärneskog kom hem från semstern i Thailand som en varm, frisk fläkt. Och så blås med kompositören och poeten Boo Egebjer, som gästade oss och hade med sig sin blänkande altsaxofon.

Allting är relativt...minus 20 grader kändes som en smekning mot kinden när jag klev ut genom dörren tidigt imorse. Men temperaturen steg rejält när kompaJon Kärneskog kom åter till morgonstudion, efter sina semesterveckor i Thailand.

Förutom erfarenheter att dela med sig av hade han med sig mystistiska droppar och örter. De senare blev ett te som jag gärna hade avstått. Vår gäst Egebjer menade artigt att det doftade som ”hälsan själv”. Det gör mig lite tveksam till hans definition av hälsa - men jag tror som sagt bara han var artig som gäster bör vara...

Dropparna däremot var spännande. Jon hade med sig två flaskor. En som vi kunde expermintera med...den andra slängde han i vår byteshandel som gått på halvfart. Men nu tog det snurr...direkt fick vi in ett bud på byteshandel: ett renskinn mot de mystiska, lugnande dropparna som enligt reklamen ”inom minuter ska ta bort omvärldens tryck från axlarna”...

Dropparna appliceras på tinningarna, bakom örsnibben och så i nacken. Det doftade tandkräm och fick mig nog mer pigg än lugn. Men det kan nog lika gärna ha berott på trevligt sällskap!

Professor Lars Steen (som är expert på träkonstruktion...rent namnmässigt hade det ju nästan passat bättre om han varit geolog:) förklarade för oss att det där mystiska knakandet i skogen beror på att träfibreran drar ihop sig i kylan.

Nästan synd att det fanns en vetenskaplig förklaring till det där magiska ristandet man kan höra under en smällkall promenad.

Den blänkande altsaxofonen var inte bara vacker rent visuellt. Den lät skönt dessutom. ”Så man får ont i hjärtat” som Jon uttryckte det. Lyssna gärna i efterhand!

Nu återstår att se om den lugnande effekten av Jons mystiska droppar håller i sig resten av dagen...Lena

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".