Måndag den 19 februari

Veckan drog vi igång med analys av melodifestivalen, en man som flyttar ut i skogen för att bli mindre duktig och tips för att få starka ben som Anja Persson.

Falsett, glittriga kläder som inte går hem och vinnare som ser ut som bröder. Det var vad jag och vår egna melodifestivalexpert Bengt-Urban Fransson pratade om denna måndag. Idol-killarna Måns och Sebastian gick ju raka vägen till final från deltävlingen i Örnsköldsvik, Nanne får en andra chans och förhandsfavoriten Magnus Karlsson fick ingenting, han åkte helt sonika ut. Bengt-Urbans analys var att det var falsettsången och kläderna som stjälpte honom. I övrigt tyckte han att startfältet var starkt och att Måns har mer utstrålning än Sebastian, trots att de ser ut nästan som bröder.

Veckans boktips stod Maurits Elvingsson för. Han går andra året på Teaterhögskolan i Luleå och han och hans klasskompisar får bland mycket annat lära sig göra inläsningar av böcker. För några veckor sen var de här på Radio Norrbotten och lärde sig denna ädla konst under ledning av Kerstin Wixe. Och bitar av de här inläsningarna, kommer att höras på måndagar i P4 under några veckor framåt. Först ut alltså Maurits Elvingsson som läst norrmannen Erlend Loes bok Doppler. Den handlar om en man som bestämmer sig för att flytta ut i skogen för att bli mindre duktig...spännande. Maurits gav boken 7 ostfrallor. (max är 10)

Veckans första vinnare blev Maria Wikström från Luleå som var i full färd att trimma border terriern Hulda för kommande utställning. Hon ville höra orginalversionen av Sweet child of mine med Guns N Roses, en låt hon hör ofta hemma fast då framförd av sönerna.

Med hälsogurun Kirsi snackade vi vikten av att värma upp och stretcha ut och hur man ökar benmuskelmassan så man klarar sig i backen - nästan lika bra som Anja Persson.

Se upp i backen annars får du hål i nacken som man brukar säga...

/Åsa

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista