Byteshandeln växer...

Nu börjar det hända saker under programpunkten Byta grejer...Greta ringde in och donerade en klenod för en kuriosa-samlare; en oriven biobiljett från 1944, till biografen i Älvsbyn!

Är du intresserad av biljetten eller några av våra andra guldkorn,hör av dig via mail: morgon. norrbotten@sr.se eller till telefonsvararen 0920/22 16 18. 

Vår radiosamling växer: Till biobiljetten från - 44 kan du lägga  en hockeyklubba signerad av Mikael Renberg, en vinylplatta med 80-talsikonen Don Johnson och en mäkta imponerande renfäll direkt från fjället i Kiruna...

”Byta grejer” i P4 handlar förstås inte bara om ren byteshandel. Man skulle man kunna se det som en studie i såväl sociologi som historia!

Bakom varje pryl i våra gömmor hemmavid ligger det ju faktiskt en liten historia, ofta väl värd att berätta.

Ibland är det den underbara impulsen som styr:

Ta till exempel renskötaren Jovna Allas som satt på en skoter vid Torneträsk och hörde hur Jon ville byta bort mystiska droppar inhandlade i Thailand. Några droppar bakom öronen skulle ge underbart rogivande effekt.

”Ungefär samma effekt som att sitta på ett renskinn och slappna av”, tänkte Jovna och ringde genast in och bytte ett rejält renskinn mot dropparna från Thailand.

Och nu finns den vackra stora fällen här på redaktionen och det kommer att bli svårt att skiljas från den...men reta vår nyfikenhet med något udda föremål från dina samlingar så kanske renfällen blir din! Bytt är bytt...

Eller kan vi fresta med en hockeyklubba signerad Mikael Renberg?

Mikael säger sig vara en mästare på att slänga och har därför inte särskilt många onödiga prylar hemma...men hockeyklubbor har han så det räcker och blir över, så den skänkte han gärna till våra samlingar...dock utan att vara intresserad av ett byte till en ljusblå porslinshund (den väntar fortfarande på en ny ägare).

Inte heller vår radiokock Per Öqvist ville ha något från vår kuriosasamling, men skänkte däremot generöst ett förkläde. Randigt, blått och vitt och med det på magen har Per varit med och lagat Nobel-middagen i Stockholms stadshus.

Ja och så blev vi förstås helsålda på Greta och hennes berättelse om den orivna biobiljetten från 1944. I alla år har Greta sparat biljetterna till filmer hon gått på. I samlingen hittade hon en oriven biljett...till biografen i Älvsbyn.

Tyvärr står det inte till vilken film biljetten var avsedd för - men om du vill så  ger det ju utrymme för den lille bioforskaren i dig!  Det är bara att kolla upp biohistorien; vilka filmer var det man köade till 1944, i Älvsbyn?

Tveka inte...hör av dig och idka byteshandel med oss på morgonredaktionen!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista