Fredag den 22 februari

VM på skidor förkortade morgonen något, men fram tills klockan nio hann vi faktiskt med en hel del; bland annat så drog sig inte gästtyckaren Chrunak för att kalla en av våra svenska landslagsåkare på skidor för fjant...och en av våra morgongäster totalsågade Jons fredaglåt och likställde den med en fläkt! Jag älskar när det är dynamik i studion!

En pjäs laddad med lust,erotik och död...låter som om Riksteaterns Jungruleken är ett laddat scenäventyr! Spelas på lördag i Luleå, med systrarna Claire och Solange som är pigor hos Madame, på scenen.

I morgonstudion fick vi besöka av storasyster Solange och Madame alias Annika Hallin och Lena Mossegård, skådespelare vid Riksteatern.

De fick en häftig introduktion då Annika inte drog sig en sekund för att total-såga Jons val av fredagslåt...hårdrock med Black Sabbath. ”Lika skönt som att slå av en fläkt” tyckte ärliga Annika när musiken tystnade! (kan tänka mig att en och annan P4-lyssnare tyckte att likadant).

Nu var ju inte Annikas och Lenas huvuduppgift att bedöma Jons musiksmak! De berättade om hur pjäsen Jungruleken, skriven på 1940-talet, men aktuellare än någonsin.

Det centrala temat är förtryck, mellan samhällsklasser och i en familj. Inflätat i detta är ett spel och lek där samtliga eggar upp varandra även på ett erotiskt plan.

Att vara skådis innebär att leva med rollen på scen, men Annika och Lena berättade skrattande att systrarna och Madame även följer med dem i deras turné-Saab.

Ofta undrar de skådespelarna hur systrarna skulle agerat i en viss situation. Under besöket på Sveriges Radio skulle de till exempel fnittrande stulit toapapper och säkert fått med sig en näve gem också..bara för sportens skull! (bäst vi kollar toan, slår det mig just:).

På tal om sport så drar sig inte vår gästtyckare Chrunak för att tycka till även om andra idrotter än hockey och simning. Idag konstaterade han till exempel att Fredriksson var en fjant när han i aversion lämnade Japan, efter att ha blivit petad från sprinlaget. ”Ett ego större än stormen i Skåne”!

Färgstarka morgongäster minsann, i morgonstudion som vi nu lämnar i fred under en helg-rast. Men på måndagmorgon är vi tillbaks, bland annat med Johanna Holma som gäst. Ung skidskytte-stjärna från Boden, som kom 2:a på Junior-EM ifjol, men som nu 22 år gammal har bestämt sig för att hoppa av elitidrotten.

Med mycket elitidrott i fokus - inte minst nu under skid-VM - känns det högintressant att få höra lite om priset för att få klä sig i den blå-gula landslagsdräkten. Ett pris som just nu känns alldeles för högt för Johanna Holma...

Trevlig helg! Lena

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista