Måndag den 26 februari

En sak som jag verkligen älskar med att bo i Norrbotten, det är att man då och då verkligen får beviset för att vi alla hör ihop på något sätt och att världen här uppe är rätt liten...Som idag när morgonens slumpmässigt utvalde vinnare Björn Nagander visade sig känna min morgongäst: skidskytten Johanna Holma...

Vi i norr har kunna känna oss stolta över att vi har en riktig skidskytte-talang i Johanna Holma. Ifjol kom hon 2:a vid junior-EM och den här säsongen tog hon klivet upp i seniorklassen.

Tävlade i Italien på VM så sent som för ett par veckor sedan. Men så plötsligt meddelade hon att hon lägger av med elitidrotten.

I morgonstudion berättade Johanna om elitidrottarens vardag och hur hon längtar efter ett ”svensson-liv” utan den extrema fysiska och mentala pressen.

Personliga tränaren Petter Pettersson, som även han har en bakgrund som elitidrottare, bekräftade bilden av elitidrott som inte på något sätt innebär ”hälsa”.

Med all respekt för Johannas beslut att sluta så är det nog många idrottsälskare i Norrbotten som hoppas att hon ska ångra sig och Johanna lämnade en liten öppning; hon är ju bara 22 år...kanske att hon hittar motivationen igen och ”börjar om”.

Petter hejade på och menade att om hon bara upprätthåller någon form av grundträning så är det mycket möjligt att hon kan komma tillbaks om ett år och faktiskt vara bättre än någonsin...

Ungefär vid den tidpunkt som jag klev in i morgonstudion i Luleå så avslutades den glamorösa Oscars-galan på Kodak Theatre i Los Angeles.

Bland alla pristagare vill jag gärna framhålla den film som fick en Oscar som ”bästa långa dokumentär”. Al Gores ”En obekväm sanning”, om vådan av växthuseffekten.

Mer om den filmen hör du imorgonbitti då jag får besök i morgonstudion av Urpo Taskinen, från Naturskyddsföreningen i Norrbotten. Hörs då! Lena

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista