Tisdag den 27 februari

Lokalt bländande solsken över Tärendö, med en strålglans som sprider sig över hela länet - det är min personliga prognos efter Charlotte Kallas lysande insats i skidspåret i Sapporo, under VM i längdåkning.

En annorlunda tisdagmorgon på många sätt. Förväntan låg i luften när jag drog igång sändningen 05.59...som alltid före sex!

Men kanske att förväntan var större än vanligt ändå, eftersom vi hade en timmes skidtävlingar framför oss, med norrbottniska hoppet Kalla från Tärendö i spåret.

Och tjejen som verkar ha såväl den mentala som fysiska styrkan levde upp till alla förväntningar knep en femte plats, medan jag faktiskt var otrogen mot radion och satt bänkad framför TV:n på nyhetsredaktionen...

Märkligt - men faktiskt rätt skönt! - med en dryg timmes frukostpaus mitt i morgonprogrammet, när radiosporten tog över med sina sändningar från Sapporo.

Men det känns som om vi utnyttjade den övriga sändningstiden desto effektivare. Vårt liv på klotet var i fokus då vi diskuterade trender och obekväma sanningar...

Miljöhotet med växthuseffekten går inte att ignorera längre och tack och lov så är faktiskt just medvetenheten om miljön en trend just nu - en trend som förhoppningsvis håller i sig...

Sara Jonsson Lindmark rapporterade bland annat från modemässan i Stockholm, där många designers nu tänker helhetsmässigt och värnar så väl miljön som produktionsförhållanden då de producerar sina kläder.

Sara själv ville slå ett slag för återanvändning och kvalitet - komma bort från slit- och slängsamhället inte minst när det handlar om mode och design.

Urpo Taskinen, från Svenska Naturskyddsföreningen, hade nog gärna skrivit under på Saras teser. Han besökte morgonstudion för att berätta om det som han kallar ”världens viktigaste film”: Al Gores dokumentär En obekväm sanning, som igår belönades med en Oscarsstatyett och förhoppningsvis blir hetare än någonsin.

Urpo uppmanade mig och alla andra att se filmen, för att förstå vidden av miljöhoten som påverkar vårt klimat. Så det blir väl till att låna En obekväm sanning pronto- för om jag köper filmen - hur viktig den än är -  så bidrar jag ju till konsumtionssamhället...

Det är inte lätt att vara miljömedveten. Men viktigt. Det enda jag just nu - i mitt lite lätt sömniga tillstånd - kan tänka mig är viktigare är att älska mina barn; ge dem självkänsla och styrka så att de i sin tur kan bli medvetna människor som kanske blir ännu bättre på att värna vårt klot än jag är...

På tal om mina barn så tar jag lite sportlovs-ledigt på onsdag. Men Jon - och våra sportreportrar på plats i Sapporo - tar väl hand om dig de närmsta dagarna!

Lena

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista