Onsdag den 28 februari

Idag var morgonens röda tråd skidor och Japan. Första fick vi följa den otroligt snöiga 15 km för herrar i Sapporo. Men efter klockan åtta när studion i Norrbotten fick tillbaka komandot handlade det om Japansoppa och nostalgi från OS i Sapporo 1972.

Japansk soppa:

Börja med att koka en buljong och till den använder jag...

  • 1 liter vatten
  • 1 stor gul lök
  • 1 bit rotselleri
  • 2 st morötter
  • Ingefära
  • Chili
  • Soja
  • Salt och peppar
  • Grönsaksbuljong tärning

Hacka grönsakerna fint eller kör i mixer till en fin massa, koka buljonggrunden till den fått önskad smak eller att det återstår ca 8 dl. Smaksätt med soja salt och peppar. Tänk på att ingefära och chili är starka i smaken börja med lite om det behövs mer så tillsätt. 

Till soppgrunden kan man äta fint skurna grönsaker, räkor, fisk, kyckling eller kött. Allt beror på vad man har hemma. Men tänk på att ju större bitar ju längre tid tar dom att koka. Jag strimlar allt i tändsticks tjocklek då behöver de inte koka, utan det räcker med att slå på en varm buljong och servera.

Vasabi-Cream fraiche: Allt som behövs till den är vasabi, Cf, salt och vitpeppar. Denna blandning krävs inget speciellt utan den görs efter tycke och smak.

Vi hörs imorgon i skidspåret

/Jon

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista