Jenny Välitalo, påsklovsfirande violinist på morgonpromenad med Lena.

Onsdag den 11 april

Morgonpromenad med violinvirtuos och värmande påsklovs-soppa byggd på bensinmack-shopping; det var några av ingredienserna denna onsdagmorgon i P4.

Per-Anders Vannar, renskötare , gav sin bild av veckans morgonkommun - tillika hans hemkommun - Jokkmokk. Ett mer eller mindre komplett samhälle när Per-Anders ger betyget!

Och med tanke på det engagemang som vi redan nu mött i form av brev och telefonsamtal från jokkmokkare, så blir det nog ett bra betyg även när morgonjuryn ska betygsätta på fredag...

För att återkomma till Per-Anders så gav han oss även glimtar från sin vardag just nu. Det handlar om att bära tonvis med foder till renarna, varje dag. Ännu är det för kallt och snötäckt för att djuren själva ska hitta mat.

Det har blivit många ton och nya muskler för alla renskötare denna kärva vinter 2007...”Nu är man som en bonde med enda skillnaden att jag inte mjölkar” menade Per-Anders.

I alla fall under morgontimmarna så sken solen denna onsdagmorgon, då många hemvändare njuter av påsklov. En av hemvändarna heter Jenny Välitalo och är violinist. Till vardags finns hon i Boston, där hon förkovrat sig i sitt instument uder flera års studier vid universitetet.

Nu är studierna avklarade och Jenny skulle kunna ta klivet ut i världen som frilansande solist. Hon väljer ändå att stanna i Boston och har tackat ja till en doktorand-tjänst vid universitetet. Nu ska hon alltså inte bara spela utan även forska kring musikaliska uttryck och dessutom undervisa stundenter vid universitetet.

Efter påskledigheten i Norrbotten så åker hon dock till Stockholm för att spela i Operans orkester under några månader. Bland annat ska hon och hennes kollegor ackompanjera vår stjärna Peter Mattei som ska sjunga i Cosi van Tutti. Inte illa med två Gammelstads-bor i föreställningen!

Varmt lycka till sänder vi med Jenny...som även fick sig varm soppa till livs, efter en morgonpromebad i stadsparken i Luelå.

Soppan fixade vår morgonkock Per Öqvist i studion tillsammans med Jon, medan Jenny promenerade med undertecknad.

Förunderligt hur en mix av varma koppen och creme fraiche, inhandlade av Jon på macken den här morgonen, kan bli så gott när en riktig kock lagt sin hand vid anrättningen. En potatis, en morot och annnat smått och gott som Per hittade i kylskåpet slant också med.

Redan nu kan du börja ladda för en torsdagmorgon då Jon bland annat ska försöka nå en norrbottning via satelit-telefon...på en segelbåt utanför Martinique. En gränslös morgon i P4 att se fram emot - som alltid!

Lena

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista