Torget med stadshotellet, folkhögskolan och i bakgrunden det gamla vattentornet. Arkitektonisk charm i Hapranda!

Hur hög är charmfaktorn i Haparanda?

Ingen kommun i Norrbotten har väl under den senaste tiden varit med om en sån extrem utveckling som Haparanda! Från avfolkningsbygd till länets hetaste tillväxtort. Vi gläds med Happis och gratulerar.

Men kanske är det just den positiva boomen och det faktum att ”alla kommer ju förr eller senare till Haparanda och IKEA” som gör att Haparanda-borna var något tillbakalutade i vår charmtävling.

Och tillbakalutad fungerar inte när man jagar charmpoäng i P4! Engagemanget från kommuninvånarna, när det handlade om att lyfta fram kommunens alla fördelar, var klent på telefonsvararen och i brevkorgen. Därför landade totalpoängen på en ynka 4, vilket för närvarande placerar Haparanda på botten av vår lista.

Detta trots en stark insats av morgonambassadören Eivor Olofsson, rektor vid sverige-finska folkhögskolan. Skolan som är hennes arbetsplats är för övrigt en av många charmiga byggnader i kommunen. Ett gammedags, charmigt skal döljer överraskningar som får besökare att höja på ögonbrynen: ”jag trodde sånt här bara fanns i Stockholm” brukar vara en vanlig reaktion från förtjusta besökare berättade Eivor.

Järnvägsstationen där man känner historiens vingslag och statshotellet mitt i stan är andra byggnader med charmfaktor. Annars ville Eivor framför allt lyfta fram den speciella känslan i en gränsstad. Det är bara att ta en promenad över till Torneå för att köpa favoritfilen eller det där brödet som bara bakas i Finland.

Ja och så skärgården förstås...med den unika känsla som havet erbjuder. Ut till unika Sandskär går det turistturer så se till att kombinera shoppingturen med naturupplevelser utöver det vanliga.

Man kan säga att Haparanda kommun fick en extra ambassadör i Pia Hulkoff, Korpikylä. Hon ville betona att Hapranda stad faktiskt bara är porten till Tornedalen, den magiskt vackra, dessutom bördiga dalen vid Torneälvens strand.

Så även om Haparanda kommun bara fick 4 poäng i vår charmliga så är bygden väl värd ett besök. Och som sagt...alla åker vi väl dit förr eller senare, till butiken med stort I!

Men glöm då inte att det finns så mycket mer att se i Haparanda med omnejd. Gör shoppingresan till en helheltsupplevelse..det är kommunen värd!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista