1 av 2
En magisk kommun - i Jokkmokk kan man gå på vattnet. Spegeldammen i Vuollerim. Foto: Maria, Norrtoppen
2 av 2
Moln över sjö. Foto: Maj-Britt Larsson, Tårrajaur

Hur hög är charmfaktorn i Jokkmokk?

Blotta namnet på kommunen andas  charm! Det smakar gott i munnen att säga Jokkmokk! Och betyget blev mer än gott: 8 av 10.

Det enda som drog ner en aning var väl den tvivelaktiga charmen i kommunhuset som byggnad - trots de snygga markiserna som kommunambassadören gärna ville lyfta fram!

Hemsidan fick betyget 6 och det är det högsta betyget hittills, då det handlar om den charmfaktor en hemsida kan förmedla. En eloge till den alldeles nya, informativa och fräscha hemsidan alltså!

Men den viktigaste informationen, den har vi förstås som vanligt fått via våra lyssnare. Det blev nära nog full pott när det handlar om engagemanget - 9 av 10.

Vilka fantastiska brev vi fått om Jokkmokk med omnejd! Ta del av ett av dem här nedan:

Maj-Britts smultronställen - turistguide för den nyfikna upplevelseturisten:

”Jokkmokks kommun är en sevärdhet. Här finns allt från morgonlust till aftontjus. Det finns alltid något att göra vilken årstid man än kommer hit. Jag vill gärna peka på de lite udda sakerna eftersom de flesta känner till allt det andra med nationalparker, vintermarknad, Àjtte museum osv..

Jag börjar i Saltoluokta, fjällstationen i väglöst land där jag bodde de första elva åren i mitt liv. Härifrån startar många sin vandring och går bl a Kungsleden, men det jag vill nämna är kalvmärkningarna vid Petsaure under sommaren. S

Sirgessamerna har en stor hage där och det är rena marknadsstämningen då kalvmärkningarna går av stapeln. Dit kan man alltså vandra från Saltoluokta och då man kommer upp på fjället har man en vidunderlig utsikt och känner hur ron och lugnet sänker sig över en. Till Saltoluokta tar man sig med båt från Vägen Västerut sommartid.

Porjus. Där finns en affär som heter Porjus Allehanda och där kan man fynda bland gamla bilar, släpvagnar, vedspisar, möbler, karameller och kuriosa. Det är en affär som kan liknas vid Myrornas, en antikhandel och en doftande fyndbod med härliga doftljus.

Åker man mot Kvikkjokk kommer man till Granudden och där i närheten finns en gammal skvaltkvarn som man fortfarande mal säd på under en viss tid på sommaren. Kommer man vid rätt tillfälle så kan man alltså få köpa en påse mjöl malt på gammalt vis.

Messaure-har troligen västra Europas största damm med moränkärna. Den är ca 101m hög och nästan två km lång. I Sverige är Messauredammen den tredje storleksmässigt.

På vägen dit passerar man Fatjas-en sjö som är populär som badplats då det är långgrunt där och vattnet blir då fort varmt.

Jokkmokk – VC-målningarna. Ja, jag menar förstås inte målningar på någon toalett, utan det är målningar på den forna ”Berlinmuren” på Jokkmokks Vårdcentral i entréhallen. Där kan man på några minuter beskåda nästan hela kommunen från fjäll till skogsland, sommar- och vintermotiv.

Jokkmokk har också roliga namn på en del av affärerna, som anknyter till det äldre ordet för same – alltså lapp. Lapplådan – där tyger och etniska produkter från kommunen sälj, och så Papperslappen – liten pappershandel, leksaksaffär, kombinerad spelbutik, samt ur & guld.

Så drar vi vidare och åker på väg 45 söderut, och först åker vi upp på Routevare. Därifrån kan man se långt upp efter älvdalen och en hel del av fjällen runt Jokkmokk.

Stanna till i Vajmat – byn som ofta omnämns i radio under vintern på grund av kylan. Här finns också tillfälle att ta ett bad och sola sig på de lokala ”playorna” under sommaren.

Tårrajaur – där kan man gå ca 200m från vägen och hamna invid Kvarnfallet. Sitta ner vid en eldplats och lyssna till den numera fria forsen, och det bästa av allt! Då man sitter här hörs ingenting av ”45-ans” dån av bilarna som passerar, så det känns som om man är långt inne i vildmarken.

Vattnet som rinner förbi är Appoälven som kommer från Stenträsk och passerar Tårrajaur och Vajmat innan den rinner ut i Pärlälven. Den rinner alltså norrut och mig veterligt är det den enda älv i länet som gör så.

I Tårrajaur finns också en gammal affär restaurerad efter en brand. Det är Lestanders antik- och viltaffär. Är du ute efter något verkligt udda ska du titta in på denna affär. Koppar och fat från Ryssland eller Jokkmokks-Jokkes gamla Amazon??

Är Grosshandlaren Per-Ingvar där just när du kommer så drar han gärna en låt på sitt dragspel..

Bland sevärdheterna finns flera naturreservat, och ett av dem, Serri, är verkligen en pärla tycker jag. Många som är rörelsehindrade vill ju också ut i skog och mark och kanske prova på att fiska. En rullstol ställer till problem här och där, men inte om man väljer att åka till Serri: Från vägen och ner till sjön finns en bred soångning där en rullstol lätt tar sig fram, och väl kommen till sjön kan man sitta i sin stol och prova på att använda sitt kastspö. Eller också kan man göra upp eld på eldplatsen och sitta skyddad i backvalen medan ett eventuellt sällskap provar fiskelyckan.

Avslutningsvis vill jag säga att Jokkmokk har något som ingen annan kommun i länet har – ett kvinnligt kommunalråd, Anna Hövenmark.

Det är just detta och alla förtjusande människor som bor här som bidrar till att göra kommunen så charmerande…

Maj-Britt Larsson, Tårrajaur”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".