1 av 3
Storgatan i Arvidsjaur. Foto: Kent Norberg
2 av 3
Hoppet lever i Arvidsjaur. Kan det vara länets charmigaste kommun? Foto: Kent Norberg
3 av 3
Struts i Glommersträsk

Hur hög är charmfaktorn i Arvidsjaur?

...skyhög att döma av högen med ”kärleksbrev” till kommunen som trillade in i vår brevkorg. Det är faktiskt grunden till en hel roman och gick inte att ignorera. Charmpoängen blev 9 då de olika aspekterna summerades och det gör Arvidsjaur till vinnare i grundomgången. Given kommun i finaltrion således. Mer informarion på tisdagmorgon...

Till och med kommunhuset plockade charmpoäng med en ”skvallerstolpe” och en balkong där det åtminstone en gång per år framförs teater.

Hemsidan enkel och begriplig och med genidraget att lyfta fram P4:as tävling om korandet av - vilket säkert lockat även utflyttade att höra av sig.

Ja & så var det detta med engagemanget...alla brev skulle kunna utgöra grunden för en roman med kärleken till Arvidsjaur som tema. Många pärlor - tack alla ni som delat med er! Ett av de charmigaste breven följer nedan, från en familj med nyförälskad blick:

”Visst är Arvidsjaur Norrbottens charmigaste kommun!

Vi fyra - Mats, Pia, Maja och IngaLill - tre generationer mellan 19 och 85 år, trodde att vi var inbitna stockholmare - tills vi blev övertygade om att lilla Glommersträsk i Arvidsjaur är vårt smultronställe på jorden.

Det började med ett förslag från Maja, som varit i Glommers för några år sedan, vilket ledde till en koll på Blocket.se.

Och där väntade en annons om ett 110-årigt timmerhus, lagom stort för både oss fyra och en liten konsthantverksbutik och galleri, Klockljungs hage, som ska öppna till hösten.

Det blev kärlek vid första ögonkastet, både i huset och omgivningarna.

Men framförallt finns här massor av lättpratade och hjälpsamma grannar som fått oss storstadsbor söderifrån att känna oss omhändertagna på alla sätt, ingen nämnd och ingen glömd.

Till och med på byns hemsida, www.glommers.se, har vi hälsats välkomna och uppmanade att säga till om vi behöver hjälp.

Skoterturer, pimpelfiske, pensionärsträffar med historieberättande, föredrag om fåglar, vedeldad bagarstuga (finns noll av i Stockholm, med undantag av

Skansen), en ICA-affär som har ”allt”, en fikastund på idrottsföreningen, strutsar (!) några kilometer bort, trumpetande tranor och vemodiga sångsvanar över träsket.

Det här är något som vi väntat på hela livet utan att veta om det, och ändå har vi bara bott här några veckor!!

Även våra dvärgpudlar har förstått att det finns ett liv utan asfaltstrask och ständigt lortig snömodd.

I häggen utanför fönstret kivas ett talgoxpar och ett blåmespar om vilka som ska flytta in i holken från Jägarförbundet. Och snart ska vi upptäcka berget Vithatten, med eller utan spöken.

Här kommer vi att stanna! Och livet har bara börjat!Hälsningar från

Mats, Pia och Maja Klockljung och mamma/mormor/svärmor IngaLill Lundahl

Bild som medföljer:

Charmen med Glommers får representeras av en av Gerhard Lundströms strutsar.Utan ”Gerre” i Brännberg - som såg till huset iåt oss innan inflyttningen - hade allt varit mycket svårare. (Och hans strutsar är också ganska coola.)”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista