Hur hög är charmfaktorn i Övertorneå?

Sist ut när det handlar om att belysa länets kommuner i positivt morgonljus: Övertorneå.  Morgonambassadör för kommunen blev Josefina Simu - personlig assistent, inredare, mångsysslare och för tre år sen TV-kändis i programmet Tjockholmen. Hon gav övertygande argument men efterlyste också hjälp: ” Kom igen nu Ö-tå-bor...visa hela Norrbotten hur bra det är att bo just här”. Och som dom gjorde det!

8.5 poäng blev det...då charmfaktorn summerades. En tilldragande hemsida, ett kommunhus i färgen retro-orange och framför allt övertygande argument från ”ötå-borna” borgade för den höga poängen - tillsammans med Överkalix på delad silverplats i grundomgången...

Det är svårt att ignorera faktum som att Övertorneå ifjol blev ”Sveriges bästa skolkommun” enligt Lärarförbundet. Eller att barnen i Övertorneå lånar mer böcker än någon annanstans.

Övriga flotta utmärkelser är förstås den uppmärksamhet restaurangen i Kattilakoski fått, för sina gastronomiska upplevelser - som om inte den spektakulära utsikten vid forsen skulle räcka.

Sveriges idol Markus Fagervall har självklart bidragit till att göra Övertorneå rikskänt och även i Sveriges Radio Norrbotten vittnade Markus om sin kärlek till ”gränslösa Övertorneå”, kommunen som han tackar sitt inre lugn för; att ha fått privilegiet att växa upp i tornedalen.