Sommarkväll i Överkalix, en av tre finalister som tävlar om titeln Norrbottens charmigaste kommun.

Final: Norrbottens Charmigaste kommun

Efter en radioresa som varat under hela våren  - då var och en av länets kommuner blivit belyst i morgonljus -  drar det ihop sig på allvar. De tre finalisterna är Arvidsjaur, Överkalix och Övertorneå.

Under onsdagmorgonen så gjorde ambassadörerna från respektive kommun sin insats: varsin slutplädering, där de på sina individuella och kreativa sätt fångade själen i finalkommunerna:

Till att börja med fick vi höra ”Arvidsjaur...den givmilda sjön”...en saga signerad kyrkoherde och morgonambassadör Inger Boman, där hon med finess fångade bygden såväl historiskt som i nutid.

Från Övertorneå bjöd Josefina Simu bland annat på sång, då hon gav en rapport från republiken Polcirkelland, med eget öl, egen president och en trettonde månad.

Anna Olovsson-Ruohonen, Överkalix morgonambassadör ,fokuserade på den 3900 individer starka befolkningen i kommunen - en befolkning som kämpar och älskar...varandra och sin hembygd.

Nu är det upp till juryn att begrunda. Juryn som består av morgonambassadörerna i de övriga 11 kommunerna i länet.

På fredag sker en öppen omröstning i bästa melodifestival-anda. Efter klockan nio den 25 maj vet vi vilken kommun i Norrbotten, som kan kalla sig charmigast i länet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".