1 av 7
Hockeyvardag på röda mattan...
2 av 7
Rookie Robin Olsson, tillfälligt ont i ljumsken
3 av 7
I väntan på matchdag...
4 av 7
Utsikten från motionscykeln...
5 av 7
Musikaliskt finfrämmande: Wadenius & Hollingworth
6 av 7
Bagaren som blev hockeymassör
7 av 7
Obsut drabbades av okunnig reporter...

Fredag den 21 september

Gråmulet men det är lätt att få den inre solen att skina då man har sprakande morgongäster i studon som Jojje Wadenius och James Hollingworth! De är i Norrbotten för en turné tillsammans med Norrbotten Big Band, med barn som främsta målgrupp. Och på tal om mål så var förstås även hockey i fokus, denna fredagmorgon när uppdraget skulle redovisas - skapa bilder av elithockeyspelarens vardag.

Men för att återkomma till Jojje och James så var det en morgonpigg duo som uppskattar promenader i den norrbottniska höstluften. En skön uppladdning inför en diger turnéplan i länet.

Båda två var på 1970-talet pionjärer när det handlade om nyskapande barnmusik - men varandra har de inte lärt känna förrän på senare år. Hollingworth tog intitiativet till ett fruktsamt samarbete. En första middag med Kreolsk söndagsgryta resulterade i ett samarbete och skivan ”Hajar du”. Wadenius står för musiken, Hollingworth för de kluriga texterna.

Samtalet i morgonstudion böljade mellan demonstrerande älgar och bilder från Jojjes karriär i USA, bland annat med jazz-rockbandet Blood Sweat and Tears.

Jojje bistod oss också genom att läsa texten till vår kvaltävling. Han gav konstnärlig touche till texten Himlen runt hörnet och läste på ett så inspirerande sätt att bland annat Katrin Wikman från Överkalix  lyfte telefonluren och levererade ett korrekt svar.

Och trots en 3 månaders baby och en 2-åring, som gärna ville assistera, så lyckades hon faktiskt besegra vår stormästare David från Bredsel. Så Katrin får vi anledning att ringa upp igen på måndag och hoppas att napp och kakor fungerar som barn-mutor även då!

Det var med nyfikenhet och viss respekt jag och Jon knackade på dörren ”Tillträde förbjudet för obehöriga” i Coop Arena. Bakom dörren finns A-lagets omklädningsrum och det handlar förstås om hockey.

Massören, videoansvarige och materialförvaltaren var några av de lagprofiler vi mötte - förutom hockeyspelare förstås.

Jag är för övrigt positivt överraskad av lukten i omklädningsrummet - inte alls så illa som jag förväntat mig (är det juniorerna - eller extremt dålig ventilation?! - som skapar odören i B-hallen, där jag ofta finns tillsammans med konståkar-döttrar?)!

Bland spelarprofilerna minns jag mest Obsut - som jag inte alls kände igen då han plötsligt dök upp framför videon för att analyser en matchsekvens. Obsut är väldigt STOR - ur mitt perspektiv.

Mer normala dimensioner har unga Robin Olsson, född 1989, som varvar gymnasiestudier med ”proffsliv” i A-laget. Robin menade själv att man faktiskt inte behöver vara storväxt som hockeyspelare - men som lite spelare får man vara extra skridskosnabb, teknisk...och tänkande!

Så hade jag bara börjat lite tidigare kanske det hade funnits hopp om Callne som hockeyspelare. Helt klart är att åtminstone jag kommer att titta på hockey med nya ögon, inte minst efter att i praktiken fått pröva på massagebritsen är en del av vardagen ”bakom kulisserna”.

En riktigt trevlig helg önskar Lena och jag är övertygad om att Jon instämmer!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista