1 av 4
Forskarläger i P4...Jon och geolog Cecilia Lund
2 av 4
Ångestdämpande radio-vykort från lyssnaren Leif Ö:"Här kommer en höstbild från det underbara Kvikkjokk och Kamajokken."
3 av 4
Doktorand Cecilia Lund, vår första lägerledare på Research Training Camp!
4 av 4
Luppen och hammaren; vardagsverktyg för forskaren Cecilia

Tisdagen den 25 september

När jag går ut i receptionen för att hämta gäster till morgonprogrammet  - gäster som ofta aldrig varit med i direktsänd radio - då kan jag känna mig som tandläkaren som går ut i väntrummet för att hämta sina patienter. Min förhoppning är att jag snabbt kan vända den eventuella nervositeten till något positivt för gästen!

Den här morgonen så var den ”tandläkar-väntrum-känslan” högaktuell då jag bjöd in mina gäster för att tala om just tandvårdsrädsla.

Maria Tägt berättade om sin ångest i väntrummet och hur hon varit en blöt fläck av tårar och svett då hon släpade sig fram till undersökningsstolen.

Men det var då. För Maria lyste då hon berättade om sin resa - hur hon övervunnit sin rädsla tack vare tankdläkaren Angelica Lantto och psykologen Susanne Jonsson, som även de fanns med i studion för att ge hopp till alla tandvårdsrädda norrbottningar. Första steget är att våga prata om sin rädsla - det var det viktigaste rådet tandläkare Angelica ville förmedla.

Idag var första dagen på vårt forskarläger - då vi under en vecka ska lära oss tänka som riktiga amatörforskare. Cecilia Lund som är doktorand och geolog kom till studion, berättade om sin forskning och gav oss goda råd på vägen mot ett ”forskar-tänk”:

1) Ha ett öppet sinne - angrip problemet förutsättningslöst.

2) Ha tålamod...om det inte funkar första gången, hitta ett nytt sätt!

3) Ha roligt - vilket går lätt när man brinner för ett ämne!

Fungerar bra som generella tips för livet! Personligen ska jag försöka utveckla det där med tålamodet...

Lena

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista