1 av 2
Lars-Göran Westerberg, med splitterny doktorstitel i rymdfysik, spred kunskap i Norrbotten.
2 av 2
Den sista gröna entusiasten som vägrar höst...Foto: C Wikman, Överkalix

Onsdag den 26 september

RTC - Research Training Camp à la P4 glider vidare. Idag gästades vi av en nyutexaminerad doktor i rymdteknik: Lars Göran Westerberg som bland annat upplyste oss om solvindar - i växelverkan med jordens magnetfält, för att vara specifik!

Lars-Göran Westerberg, från Svanstein, som för övrigt var landslagsman i backhoppning för tiotalet år sen - guidade oss i rymdforskningens värld.

Och när det kom till de tre tipsen som han tycker vi måste ta till oss för att lära oss tänka som forskare...ja då återkommer även han till glädjen - utan ett sant intresse för frågan går det inte att komma vidare.

Sen ville han även poängtera struktur och målmedvetenhet; planen måste vara klar för hur man når slutmålet.

På fredag är det ”forskar-fredag” på universitetet - bland annat med ett forskar-cafe fredageftermiddag.

Där får publiken möta en rad forskare och tanken är att alla kan upptäcka att det här handlar om  ”vanliga människor med ovanligt spännande jobb”. Kan för övrigt berätta att undertecknad har nöjet att vara nyfiken även där i egenskap av ”samtals-ledare”. Vore kul om många kunde komma dit - men annars så bandas forskar-intervjuerna och sänds i Sveriges Radio vid ett senare tillfälle.

Men redan den här veckan är alltså forskning i fokus under morgontimmarna. Det var i måndags som Malin Brändström, från Teknikens Hus, gav oss veckans uppdrag - att under en vecka lära oss att tänka som en sann forskare. En veckas forskar-läger;  även om vi inte hinner kamma hem särskilt många universitetspoäng...

Bilden för vårt uppdrag på fredag börjar för övrigt klarna. Med hjälp av en handledare - och så småningom en examinator som godkänner eller underkänner - ska vi formulera en frågeställning som vi vill ha svar på.

Gäller att hitta det där som både jag och Jon brinner för gemensamt - så att båda kan hitta den sanna forskar-glädjen, som är så central om vi ska tro våra ”gäst-föreläsare”/lägerledare.

Imorgon är det Kärneskog som väcker dig medan Callne får sovmorgon. Sköt om dig så länge!

Lena

PS Känns slösigt att radera raderna jag faktiskt skrev redan tidigt imorse - så de får står kvar nedan. Och Catherine - hon är fantastiskt nog fortfarande regerande stormästarinna, även efter morgonens kunskapsduell. Hon vägrar ge upp, precis som den gröna höstbjörken!

Onsdag klockan 05.54

Klockan i skrivande stund sex minuter i sex...om fem minuter går vi ut i sändning i Sveriges Radio Norrbotten. Ser bland annat fram emot att prata med vår stormästarinna Catherine i Överkalix.  Roligt att välkomnas till jobbet av en bild och hälsning:

”Hej Lena!

Ville bara visa hur det ser ut utanför mitt köksfönster här i Överkalix!

Nu börjar mycket av löven ha fallit av men ännu lyser det riktigt gult!

Men, kolla in den sista entusiasten i nästan full grönska!!!

Han/hon vill nog inte ha vinter! =)

Massor av varma hälsningar från

Regerande stormästarinnan! :-D

Catherine Vikman”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista