1 av 2
Programledare som solar sig i glansen av Renata Chlumska och Helena Jönsson, Magma.
2 av 2
Vikingabrudar från Sävast: Carola Siekas och Cecilia Kostenius.

Tisdag den 9 oktober

Rosor på kinden har jag - efter en hektisk men spännande morgon. Det var lätt att känna sig upplyft av Renata Chlumska - och stjärnkocken Simon Laiti fick det att vattnas i munnen; ja tanken på hans mat alltså...

Renata Chlumska är i länet för att inspirera under en föreläsning på MagmaBarentsdagen på Kulturets hus. Nu fick hon chans att peppa hela Norrbotten, då hon beskrev hur man kan använda samma tänk som Mount Everest-bestigaren, i vardagen.

Det handlar om att känna passion och glädje i det man gör...men samtidigt att också våga göra det som känna lite obehagligt -  för att tänja på gränserna och utvecklas som människa.

Jag har mitt hjul-skifte i färskt minne så jag förstår precis vad hon talar om...

Kattilakoski Gastronomi placerade sig på kort tid på kartan över Sveriges absolut bästa krogar. Nu har stjärnkocken Simon Laiti, som drev restaurangen, delvis sadlat om och flyttat till Luleå för att utveckla ett nytt koncept. Som stjärnkock lagar han festmat hemma hos folk - sprider matglädje och kunskap samtidigt som han serverar toppmat i hemmiljö. Två kokplattor och en ugn är allt han behöver.

Och nu kära morgonlyssnare har vi ett fantastiskt erbjudande - du kan göra gott samtidigt som du äter gott. Stjärnkocken Simon Laiti bjuder på en tre-rätters-festmåltid för fyra personer, som han lagar till i ditt kök - och du betalar måltiden genom pengar som går direkt till världens barn, vis radiohjälpens insamling.

Förutsättningen är att köket ligger i Luleå med omnejd.

Högst bjudande får hem stjärnkocken Simon till sitt kök en festlig kväll under hösten.

I skrivande stund ligger familjen Per Öberg bäst till. 3 500 kronor bjudet! Vill du lägga ett bud på en unik matupplevelse och samtidigt bidra till Världens barn - skicka in ditt bud till morgon.norrbotten@sr.se

Som om inte Renata och Simon skulle vara nog för att ge en smakstart på dagen så fick vi även besök av systrarna Grym, alias Carola Siekas och Cecilia Kostenius. De gled in i sina vikinga-klänningar för att berätta om boken Siri och Alve som utspelar sig i Sävast på vikingatiden.

Runor var skriftspråket under vikingatiden och runorna kan man tydligen spå i även anno 2007. Lyssna gärna hur Jon fick sin vinter utstakad i direktsändning!

Vi hörs imorgon då vi faktiskt fortsätter på mat-temat - ännu en smakstart på dagen får vi hoppas!

Lena

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista