Fredagen den 19 oktober

Vilken spurt det blev på veckan: En oväntad debatt om det är ok att sätta etiketten Swedish Lapland på hela norra landsänden; ett möte med Jan-Olof som var Madelene igår; en het tävling och till sist redovisningen av veckans poesi-uppdrag. Inte märkligt om jag känner mig lite matt...

Då och då blir man varse om problemet med snabb morgon-radio. Hur ska man lyckas stilla sin nyfikenhet och rensa i fördomsträsket på 5 minuter - då man för första gången får tillfälle att träffa en transvestit?

Det går inte. Inte på 5 minuter. Det blev visserligen mer än de planerade fem men det räckte ändå inte. Känner mig fortfarande förvirrad - men ändå glad över mötet med Jan-Olof som är konsulent på Röda Korset.

Igår, när vi träffades som hastigast var han också konsulent på Röda Korset - men då var han Madelene, ett annat ”uttryck” för samma person. ”För jag har ju samma hjärna oavsett om jag har kjol på mig eller inte”.

Jan-Olof/Madelene är en av de personer som man kan ”låna” på stadsbiblioteket i Luleå imorgon. Ett samtal på 20 minuter som förhoppningsvis stillar nyfikenhet och raderar fördomar. Jag hoppas det blir ett välbesökt evenemang för fördomar och generaliseringar är förstås en bromskloss i livet - skadar i värsta fall svårt och om inte annat så förhindrar fördomarna möten som berikar...

Morgonen fortsatte rulla på i tempo jämförbart med spurten på Tour de France. Jan-Olof/Madelene hade inte lämat studion innan Mirja klev in. Breitholtz i efternamn, låtskrivare från Boden som tillsammans med pojkvännen Tony Nilsson - även han med rötterna i Boden - har skrivit låten Love in Stereo, ett av bidragen som kommit med i Melodifestivalen 2008. Studera bilden av Mirja. Nästa gång du ser henne kanske är i Green Room på melodifestivalen. Vilken artist som framför Love in Stereo är ännu inte klart.

I onsdags fick vi en ny vinnare i vår kunskapstävlingen - Eva Töyrä i Armasjärvi. En skön bekantskap som vittnade om hur pulsen höjts i byn under de senaste dagarna då hon fått gratulationer via telefon. Förhoppningsvis blir det tröstande ord idag då Eva, trots stor kunskap, förlorade stormästartiteln till Anders Selström.

Med rötterna i Tornedalen sved det förstås att Eva förlorade. Å andra sidan var det skönt balsam att vår nya stormästare representerar Boden, som den bodensare jag är nuförtitden!

Vår poesiredovisning då...tja...det var med blossande kinder, med Mark Levengoods ord ringande i öronen (”svälj prestigen, det är helt kalorifritt - sänk garden...”) som jag framförde mina bidrag till vår lilla lokala poesifestival. Spretigt var Peos omdöme om min dikt och det köper jag. Däremot blev Peo våldsamt förtjust i meningen som Jon hade i sin dikt:

”Tänk dig att ha månen i dina skor”

Jag tänker - och känner mig lite rund under fötterna! Ha det...

Lena