1 av 5
Tim Hagans, f d hockeyspelare med känsla för vilda åttondelsnoter.
2 av 5
Rigmor Gustafsson, jazzsångerska lyste upp vår onsdagmorgon.
3 av 5
En par pyramid
4 av 5
Luleå Cheer and Dance visar hur man ska göra...
5 av 5
...nått som Lena gärna vill prova på

Onsdag den 24 oktober

Två månader kvar till julafton och dessutom FN-dagen, som vi firade genom att föra in världen i morgonstudion. Vi fick åtminstone fyra världsdelar representerade: Afrika, Asien, USA...ja och så Europa förstås!

Lars Borgman från Arvidsjaur har diger erfarenhet av FN-tjänstgöring. 8 gånger har han kockat för fredsbevarande styrkor bland annat i Somalia och Libanon.

Han medverkar dessutom med recept i den nya kokboken I grytorna för freden - som passande nog kommer ut idag på FN-dagen.

Mat är nog faktiskt ett effektivt sätt att knyta samman världen och skapa nyfikenhet och förståelse. Därför fortsatte vi med att reta smaklökarna genom att möta Ramin Tahmaseby, 27 år från Iran, som idag driver restaurang i Luleå; och bland annat bjuder på persisk mat.

I norr har han hittat friheten och lugnet.

Ja och så var det USA då...i vårt lilla FN-råd denna onsdagmorgon. Amerikas representant blev Tim Hagans, konstnärlig ledare för Norrbotten Big Band. FN-dagen hade han inte hunnit fundera så mycket på, eftersom det är ”vilda 8-delsnoter” som varit i fokus under sista tiden - under samarbetet med jazzsångerskan Rigmor Gustafsson.

Norrbotten Big Band och Rigmor samarbetar under en höstturné, som hade premiär i Älvsbyn i går. Ikväll är det publiken i Piteå som får njuta av de vilda åttondelarna...

Tim hade för övrigt en intressant parallell mellan hockey och jazz. I sin ungdom spelade han ishockey och brann för intensiteten i spelet. När han blev skadad så valde han istället att fokusera på jazzen - där han fick utlopp för samma energi och talang för improvisation, som på hockeyplanen.

och faktiskt...när jag tänker efter; hockeypubliken är något röjigare men har blick och känsla för applåder, då det handlar om briljanta solon -  precis som jazzpubliken.

Sen var det ju det här med veckan uppdrag. Vi ska lära oss mer om Cheerleading. Ja inte nog med det vi ska även praktiskt kunna rörs oss som en sann cheerleader och utföra konster i ett speciellt rörelsemönster. Bilderna talar väl sitt klara språk - vi har en bit kvar innan vi tillhör eliten.

Jon och Lena

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".