Fredag den 26 oktober

Det finns 27 miljoner bubblor i en flaska champagne. Storsäljande författaren Mikael Niemi kör av princip en billig och energisnål bil. Ren klokskap kan handla om vajor som syns. Och jag och Jon Kärneskog är inte de smidgaste cheerleaders som beträtt tävlingsgolvet. Det är något av allt nytt jag lärt mig denna fredagmorgon.


 

Bok & Bild börjar etablera sig som en stor kulturhändelse i norr. Ett bevis är alla de stora författare som attraheras till scenen. Ikväll uppträder länet frontnamn i branchen, Mikael Niemi, tillsammans med kollegorna Katarina Mazetti, Ernst Brunner och Mustafa Caan.

Senare under dagen packar han in familjen i sin energisnåla kombi, och åker mot Luleå. I morse fick jag ett samtal om allt från stimulerande konkurrens i berättar-skrået, till möjligheten att tornedalingarna får se Mikael omsätta sina välförtjänta pengar till en glamorös Porsche. Möjligheten är inte stor kan jag avslöja...

Lyssna gärna på samtalet. Mikael är en av länets riktigt sköna kulturprofiler:

Vår stormästare Anders Selström från Boden fortsätter dominera i vår kunskapstävling. Själv börjar han redan känna sig orolig för hur han - likt en elitidrottare som avslutar karriären - ska klara sig utan rampljuset när han väl åker ur tävlingen. Men han har åtmintone en helg på sig att sola sig i glansen som stormästare i P4!

Helg innebär för många god mat och god dryck. Christer Olsson från Munskänkarna besökte oss i morgonstudion och gav en spännansde guidning i vinets värld. Frågorna bubblade upp och Christer såg en solklar parallell till champagne: 27 miljoner bubblor ryms i en normalstor champagne-flaska. Där ligger till och med dimensionen av morgonredaktionens frågvishet i lä...

Reflektera mera är en devis som gäller generellt - på många sätt. Under den närmsta månaden så tänker vi dock specifikt på just reflexer i höstmörkret. Vi söker bildbevis för att norrbottningar verklighen är ett klokt och säkerhetsmedvetet släkte. I alla fall verkar vi vara rädda om våra djur. En reflexhund har vi redan fått bildbevis på.

Nedan ser du en härlig bild från Tina, som berättar att vajorna får reflexer - brunsiga sarvar däremot kan riskera att trassla in sig med hornen i reflexerna och får därför leva reflexlöst. Men eftersom människor som regel saknar horn så rekommenderar vi reflexer i alla lägen!

Ja och så var det då detta med uppdraget som Carin Sjöblom gav oss i början av veckan...akrobatik, hopp, ramsa och pyramidbyggande; moment som går att återfinna i idrotten cheerleading. Vi var knappast de smidigaste tävlande som beträtt golvet...men vi gjorde i alla fall vårt bästa. Bildbevis följer:

Trevlig helg...så hörs vi på måndag då jag bland annat ser fram emot en rapport från Kiruna där glamourfaktorn höjs under helgen - då filmen Solstorm har galapremiär.

Lena